Διαγωνισμός FIRST® LEGO® League Challenge: Πώς να προετοιμαστώ κατάλληλα;

Ο διαγωνισμός ρομποτικής FIRST LEGO® League Challenge είναι μια πραγματική ευκαιρία για παιδιά 9-16 ετών να ανακαλύψουν την πρακτική μάθηση μέσα από τη φεστιβαλική ατμόσφαιρα ενός παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής.

Το FIRST® LEGO® League είναι μια διοργάνωση με τεράστια απήχηση, αναγνώριση και παρουσία σε 110 χώρες του κόσμου. Αν είστε εκπαιδευτικός που κάνετε μαθήματα ρομποτικής και θέλετε να προετοιμάσετε μια ομάδα για το επόμενο FLL Challenge event, στο παρόν άρθρο μας θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για το πώς να προσεγγίσετε μια σωστή προετοιμασία, τι εξοπλισμό και τι υλικά θα χρειαστείτε και πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να διαγωνιστούν, να παρουσιάσουν το έργο τους και να λειτουργήσουν ομαδικά διασκεδάζοντας.


Ας δούμε τι περιλαμβάνει μια σωστή προετοιμασία για το διαγωνισμό FIRST® LEGO® League Challenge.

Εγχειρίδια διαγωνισμού FIRST® LEGO® League Challenge

Τα εγχειρίδια του διαγωνισμού απευθύνονται τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους ίδιους τους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει χρήσιμες συμβουλές για τις ομαδικές συναντήσεις και checkpoints, ώστε να ξέρει ότι έχει καλύψει όλη τη γνώση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Από την άλλη, τα εγχειρίδια της ομάδας λειτουργούν ως εργαλεία έμπνευσης και καταγραφής λύσων και ιδεών για το έργο. Φυσικά υπάρχει και το βιβλίο κανόνων για την κατασκευή του ρομπότ και οδηγίες για κάθε αποστολή της ομάδας.

Σχέδια μαθήματος για προετοιμασία πριν το διαγωνισμό

Το πιο σημαντικό εργαλείο για τον εκπαιδευτικό είναι τα σχέδια μαθήματος ρομποτικής. Για να εξασφαλίσετε μια μαθησιακή συνέχεια για τα παιδιά, είναι σημαντικό το ένα μάθημα να είναι επέκταση του προηγούμενου και κάθε νέα έννοια να εισάγεται μελετημένα, ώστε οι μαθητές να ακολουθούν το συλλογισμό και να διαπιστώνουν πώς μία έννοια ή ένα μέγεθος συμπληρώνει το άλλο.

Πρακτική εξάσκηση για να έρθει η εξοικείωση

Τίποτα δεν είναι εφικτό χωρίς πραγματική προσπάθεια, επανάληψη και τελικά πλήρη εξοικείωση. Η ομάδα χρειάζεται να νιώσει αυτοπεποίθηση για το έργο και την αποστολή της. Αρκετές ώρες εξάσκησης και πρακτικής θα χρειαστούν, ώστε κάθε μέλος της ομάδας να νιώσει ότι έχει κατακτήσει πλήρως όλες τις σχετικές με το διαγωνισμό δεξιότητες.

Πρόβα της παρουσίασης πριν από το FIRST® LEGO® League Challenge

Πέρα από τις δεξιότητες επίλυσης ενός προβλήματος, ένας διαγωνισμός ρομποτικής βασίζεται αρκετά και στην ικανότητα παρουσίασης της λύσης μπροστά στους κριτές. Επομένως, η επικοινωνία και η ικανότητα της ομάδας να παρουσιάσει με ενδιαφέροντα τρόπο τη λύση που δημιούργησε, είναι κάτι που αξιολογείται θετικά επίσης.

Ενθαρρύνετε την ομάδα να κάνει αρκετές πρόβες την παρουσίασή της, ώστε τη στιγμή του διαγωνισμού να είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις και να εντυπωσιάσει τους κριτές με την ετοιμότητα και την ενέργειά της!

Επικοινωνία με άλλες ομάδες ρομποτικής που συμμετέχουν στο FIRST® LEGO® League Challenge

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με άλλες ομάδες που πρόκειται να διαγωνιστούν επίσης. Μοιραστείτε σκέψεις και προβληματισμούς και λάβετε περισσότερη γνώση από μια ευχάριστη και ευδιάθετη κοινότητα που ασχολείται ενεργά με τη ρομποτική.

Παρακολουθήστε το FIRST® LEGO® League Challenge πριν διαγωνιστείτε σε αυτό

Αν σκέφτεστε να λάβετε μέρος με την ομάδα σας σε έναν διαγωνισμό ρομποτικής, σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε ως απλοί θεατές πρώτα μια φορά τον διαγωνισμό. Έτσι, θα καταλάβετε καλύτερα το ύφος του διαγωνισμού και πάνω σε ποιες αξίες έχει θεμελιωθεί. Φυσικά, και τα ίδια τα παιδιά όταν παρακολουθούν πρώτα έναν διαγωνισμό νιώθουν πιο άνετα να διαγωνιστούν και να συμμετάσχουν ενεργά στη φεστιβαλική εμπειρία ως διαγωνιζόμενοι πλέον.

Καθοδήγηση από εξειδικευμένους φορείς

Το FIRST® LEGO® League Challenge είναι ένας από τους διαγωνισμούς που υποστηρίζεται από τον οργανισμό FIRST® LEGO® League. Αυτό σημαίνει ότι πρωτίστως δεν είστε μόνοι σας σε όλο το ταξίδι της προετοιμασίας. Εξειδικευμένοι φορείς μπορούν να σας καθοδηγήσουν με σεμινάρια και πλήρες υλικό για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ρομποτική.

Το σημαντικότερο είναι να θέλετε πραγματικά να αλλάξετε τις ζωές των μαθητών σας, δίνοντάς τους λόγους για να αγαπήσουν τις επιστήμες και τη μάθηση.

Η αξία της συμπερίληψης

Μία από τις κεντρικές αξίες της FIRST® είναι η ομαδικότητα. Κανείς δεν μένει στο περιθώριο. Όλα τα παιδιά της ομάδας συμμετέχουν και συνδράμουν στην εύρεση λύσης του προβλήματος και στην παρουσίασή της. Η συμπερίληψη όλων των παιδιών είναι κάτι που πραγματικά προσέχουν και οι κριτές στο διαγωνισμό. Επομένως, ενθαρρύνετε ακόμη και τα πιο εσωστρεφή και ντροπαλά παιδιά να βγουν μπροστά και να έχουν έστω μια στιγμή που θα λάμψουν για όσα πρόσφεραν στο ταξίδι αυτό.

Έχετε τμήματα ρομποτικής με μικρότερης ηλικίας παιδιά; Διαβάστε για όλους τους διαγωνισμούς νηπιαγωγείου στην Ελλάδα.

7 Tips επιτυχίας από τους κριτές του διαγωνισμού FIRST® LEGO® League Challenge

  1. Τόλμησέ το ακόμα κι αν δυσκολεύεσαι: Οι κριτές προτιμούν να δουν κάποιον που συνεχίζει να προσπαθεί αντί κάποιον που τα παρατάει.
  2. Ξεκίνα από τα βασικά: Προτεραιότητα έχουν οι βασικές λειτουργίες σε ένα ρομπότ που φτιάξατε και μετά η εμφάνιση της κατασκευής.
  3. Η προετοιμασία χτίζει αυτοπεποίθηση: Όταν η ομάδα ξέρει να απαντήσει σε ερωτήσεις με αυτοπεποίθηση, ο κριτής καταλαβαίνει ότι έχει γίνει αρκετή μελέτη προηγουμένως. Αυτό μετράει θετικά.
  4. Τρια στοιχεία που θα σας ξεχωρίσουν: Ποια είναι τα τρία πράγματα που θα θέλατε να θυμάται ο κριτής βαθμολογώντας την ομάδα σας; Δείξτε τα ξεκάθαρα.
  5. Λεκτική & μη λεκτική επικοινωνία: Κάποια παιδιά είναι καλύτερα στον προφορικό λόγο. Αλλά και η υπόλοιπη ομάδα μπορεί να πλαισιώσει την επικοινωνία με επιφωνήματα, εμπνευσμένα συνθήματα σε χαρτί, παιχνίδια ρόλων και χειροκροτήματα.
  6. Η χαρά μιλάει από μόνη της: Ο ενθουσιασμός και η ενέργεια της ομάδας σίγουρα κάνουν τους κριτές να χαίρονται που ήρθαν στο διαγωνιστικό τραπέζι σας.
  7. Ο διαγωνισμός FLL είναι πραγματικό φεστιβάλ: Όλες οι ώρες πρακτικής, η μελέτη και η σκέψη γίνονται λόγοι για την ομάδα να χαίρεται που είναι εδώ. Η επιτυχία θα έρθει. Χαλαρώστε και απολαύστε το!

Πώς βαθμολογούν οι κριτές στους διαγωνισμούς ρομποτικής FIRST® LEGO® League Challenge;

Όλα τα προγράμματα FIRST® υλοποιούνται με την υποστήριξη κορυφαίων οργανισμών που προωθούν τα ταλέντα του 21ου αιώνα. Ελάτε στην μεγάλη και διασκεδαστική κοινότητα του FIRST® LEGO® League, ακολουθώντας τους λογαριασμούς μας στο Facebook, το Instagram και το κανάλι μας στο YouTube. Οι εκπρόσωποί μας θα χαρούν να λύσουν τις απορίες σας και να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία σας για τον επόμενο διαγωνισμό ρομποτικής FIRST® LEGO® League.

Διαβάστε ακόμη: Διαγωνισμοί Ρομποτικής για παιδιά 4-19: Πλήρης οδηγός


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.