Διαγωνισμοί Νηπιαγωγείου: Πλήρης λίστα με διαγωνισμούς & φεστιβάλ για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Οι διαγωνισμοί νηπιαγωγείου είναι μια καλή αφορμή για συμμετοχή σε ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με νέα αντικείμενα, συνεργάζονται, εκφράζονται και δημιουργούν, ανακαλύπτοντας τον κόσμο της ζωγραφικής, της τεχνολογίας, της αλληλεγγύης, της ιστορίας και πολλά ακόμα.

 

Ας δούμε λίγα περισσότερα για τους διαγωνισμούς νηπιαγωγείου, τα είδη τους, τους φορείς υλοποίησης και τον τρόπο συμμετοχής για ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας.

 

Διαγωνισμοί νηπιαγωγείου σχετικά με την τέχνη

Αρκετοί διαγωνισμοί νηπιαγωγείου αφορούν την τέχνη. Τα παιδιά εκφράζονται μέσα από τα χρώματα και αποτυπώνουν τη δική τους οπτική με εικόνες σε χαρτί, δημιουργούν οπτικοακουστικό υλικό και φτιάχνουν κατασκευές, αποδίδοντας έννοιες σχετικές με το εκάστοτε θέμα του κάθε διαγωνισμού. Ας δούμε μερικούς αξιόλογους διαγωνισμούς τέχνης για παιδιά νηπιαγωγείου, που διοργανώνονται στη χώρα μας.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για παιδιά

O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να πλαισιώσουν ένα θέμα περιβαλλοντικό ή κοινωνικό και να εκφραστούν μέσα από αυτό, διεκδικώντας και κάποια συμβολικά βραβεία. Συγκεκριμένα η πρώτη κατηγορία του διαγωνισμού απευθύνεται στα νηπιαγωγεία και τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. 

Στην τελευταία διεξαγωγή του διαγωνισμού το θέμα ήταν «40 χρόνια ΌΧΙ σκουπίδια, ΌΧΙ πλαστικά στις θάλασσές μας» και τα έργα κρίθηκαν με βάση:

  • τη δημιουργικότητα
  • την παιδική αυθεντικότητα
  • τη συνάφεια με το θέμα του διαγωνισμού
  • την πρωτοτυπία
  • το αισθητικό αποτέλεσμα

Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

O Παιδικός Διαγωνισμός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική πρωτοβουλία του Μουσείου, η οποία φέρνει την αρχαία Κυκλαδική τέχνη στο σήμερα, συνδυάζοντας τον Κυκλαδικό πολιτισμό με την παιδική φαντασία. Συνήθως, τα παιδιά καλούνται να συνθέσουν εικόνες σχετιζόμενες με Κυκλαδικά ειδώλια και άλλα αντικείμενα της αρχαιότητας. Κριτές των έργων είναι διακεκριμένοι άνθρωποι της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής και του σχεδίου.

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους

Ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους είναι μια σύμπραξη από φορείς της Ελλάδας και της Κύπρου, στην οποία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής.

Στην τελευταία διοργάνωση το θέμα ήταν ελεύθερο για τα παιδιά και οι κατηγορίες βράβευσης ήταν:

  • ταινία
  • μουσική επένδυση ταινίας
  • εξώφυλλο/αφίσα ταινίας
  • βραβείο κοινού
  • δημιουργία σποτ για την προβολή στα ΜΜΕ του διεθνούς διαγωνισμού

Η κατηγορία της ταινίας ήταν υποχρεωτική για τη συμμετοχή, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες προαιρετικές.

Φεστιβάλ Κουκλοπαίζουμε

Στο φεστιβάλ αυτό τα παιδιά επιστρατεύουν το μεράκι και τη δημιουργικότητά τους για να φτιάξουν κούκλες για κουκλοθέατρο, αναπτύσσοντας χειρωνακτικές και νοητικές ικανότητες. Τα παιδιά χρησιμοποιούν έπειτα την κούκλα, για να φτιάξουν τις δικές τους διαδραστικές ιστορίες, να τις αφηγηθούν και να τις δραματοποιήσουν.

Διαγωνισμοί νηπιαγωγείου σχετικά με την τεχνολογία

Πέρα από την τέχνη, τα παιδιά νηπιαγωγείου έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με την τεχνολογία, μέσω της συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς ρομποτικής για νηπιαγωγεία, που προάγουν την καινοτομία, τον τεχνολογικό αλφαβητισμό και τα ξεχωριστά ταλέντα των παιδιών.

Διαγωνισμός ρομποτικής FIRST® LEGO® League Discover για παιδιά νηπιαγωγείου

Το FIRST® LEGO® League Discover είναι ένα φεστιβαλικό δρώμενο που διοργανώνεται από την Eduact. Επειδή η γνώση δεν γνωρίζει όρια, η Eduact φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στις δεξιότητες του αύριο, προσφέροντας ευκαιρίες για δημιουργικότητα, συνεργασία και καλλιέργεια των ταλέντων των παιδιών.

FLL Discover Διαγωνισμός ρομποτικής 2022

Τα παιδιά δημιουργούν κατασκευές αναπτύσσοντας δεξιότητες μηχανικής καθώς και αλγοριθμικής σκέψης  και λύνουν πραγματικά προβλήματα της καθημερινής ζωής. Μέσω αυτών των κατασκευών και των δραστηριοτήτων τα παιδιά καλλιεργούν αυτοπεποίθηση, συνήθειες μάθησης και δεξιότητες του 21ου αιώνα. Μέσα από συμμετοχή σε διαγωνισμούς ρομποτικής για νηπιαγωγεία, τα παιδιά λαμβάνουν ερεθίσματα που τα προετοιμάζουν για την μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή, τα βοηθούν να καινοτομούν και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις του μέλλοντος.

Διαγωνισμοι για παιδια νηπιαγωγείου με θέματα από την ιστορία

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός

Ο Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα παιδιά καλούνται να εκφραστούν δημιουργικά, παίρνοντας αφορμές από συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νηπιαγωγεία, σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και της Ομογένειας.

Η τελευταία διοργάνωση είχε ως σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας της εκπαίδευσης του προσφυγικού ελληνισμού. Πηγή έμπνευσης για τους μικρούς δημιουργούς αποτέλεσαν αφηγήσεις και ιστορίες των προσφύγων, αρχεία, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό καθώς και λογοτεχνικά βιβλία.

Διαγωνισμοί νηπιαγωγείου για την αλληλεγγύη

Τέλος, υπάρχουν διαγωνισμοί που ενθαρρύνουν την έκφραση, την τέχνη και την παιδική δημιουργικότητα, για να φέρουν στο φως κοινωνικά ζητήματα και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σχετικά με αυτά. Ένας τέτοιος διαγωνισμός είναι αυτός της Ύπατης Αρμοστείας.

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας είναι μια διοργάνωση, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και πλαισιώνει θέματα όπως η συμπερίληψη, η ενσυναίσθηση, η εκπαίδευση, η προσφυγιά, το νέο ξεκίνημα κ.ο.κ. Τα παιδιά φτιάχνουν κολάζ, ζωγραφιές και μικρές κατασκευές από καθημερινά υλικά, αποτυπώνοντας τις δικές τους σκέψεις και τους συνειρμούς τους πάνω σε αυτά τα κοινωνικά θέματα.

___________________________________________________________________________________________

Αν σας ενδιαφέρει κάποιος από τους παραπάνω διαγωνισμούς, προτείνουμε να έρθετε σε επαφή με τους διοργανωτές από νωρίς, ώστε να έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε κατάλληλα, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά. Σιγουρευτείτε για τις ημερομηνίες διεξαγωγής κάθε διαγωνισμού, καθώς κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην διοργανώνονται απαραίτητα σε ετήσια βάση.


Για τον διαγωνισμό ρομποτικής για νηπιαγωγεία της Eduact, μπορείτε σίγουρα να λάβετε οδηγίες προετοιμασίας, σχέδια μαθημάτων και συμβουλές από ειδικούς εκπαιδευτές ρομποτικής. Ακόμη, έχετε τη δυνατότητα να διοργανώσετε το δικό σας μίνι φεστιβάλ ρομποτικής στο χώρο σας για τα παιδιά του νηπιαγωγείου σας, με τη βοήθεια της Eduact.

Παρουσιάστε στα παιδιά και στους γονείς τους ένα νέο κεφάλαιο στην προσχολική εκπαίδευση, που έχει στραμμένο το βλέμμα στις δεξιότητες του 21ου αιώνα και προάγει τη STEAM μεθοδολογία

Μάθετε περισσότερα για τους διαγωνισμούς ρομποτικής είτε επισκεπτόμενοι τη σελίδα του FLL είτε επικοινωνώντας μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διαφορετικά μπορείτε να μας καλείτε στους αριθμούς: 6984332342, 231 128 6369.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.