Όλοι οι Διαγωνισμοί Ρομποτικής για παιδιά 4-19 ετών – Πλήρης οδηγός

Οι διαγωνισμοί ρομποτικής έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να αναδείξουν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους. Κάθε χρόνο, ομάδες εκπαιδευτικής ρομποτικής βάζουν τα δυνατά τους και συνθέτουν τις σκέψεις τους, για να επιλύσουν προβλήματα, που στηρίζονται σε προγραμματισμό, μαθηματικά, τέχνες και μηχανική.

Ας δούμε τους διαγωνισμούς ρομποτικής με τη σειρά, δίνοντας πληροφορίες για τις ηλικίες των συμμετεχόντων, τις κατηγορίες, τα βραβεία και τη φιλοσοφία, που καθένας από αυτούς τους διαγωνισμούς πρεσβεύει.

Διαγωνισμός ρομποτικής FIRST® LEGO® LEAGUE

Το FIRST® LEGO® League είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικής που υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ. : Φ15/160778/Δ2). Στο Πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας της FIRST® μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 4 έως 16 ετών. Μέσω του FIRST® LEGO® League η επιστήμη, η τεχνολογία και η μηχανική γίνονται ένα συναρπαστικό αντικείμενο μελέτης και πρακτικής μάθησης.

Τα παιδιά συνεργάζονται για την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων, μέσω ενός στρατηγικά κατευθυνόμενου, διεθνούς προγράμματος ρομποτικής. Η φεστιβαλική ατμόσφαιρα του διαγωνισμού προσφέρει στα παιδιά την εμπειρία, για να χτίσουν από κοινού ένα καλύτερο αύριο.

Η έννοια του project και η ανάγκη για μια διαθεματική λύση, δίνει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής και συμπερίληψης σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα ταλέντα, από το ταλέντο στην έρευνα και την παρουσίαση μιας λύσης, μέχρι το marketing και την επικοινωνία. Ο συνδυασμός διαφόρων εννοιών και τρόπων σκέψης, κάνει το FIRST® LEGO® League μια ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση, που αναφέρεται σε παιδιά προσχολικής, νηπιακής και σχολικής ηλικίας.

Οι δεξιότητες που τα παιδιά αποκτούν τους βοηθούν στη σύνδεση με το μελλοντικό επαγγελματικό περιβάλλον και τα προετοιμάζει να αντιμετωπίσουν νέας γενιάς προκλήσεις. Το σημαντικότερο ίσως πλεονέκτημα συμμετοχής σε έναν διαγωνισμό όπως το FLL, είναι ότι τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς, και να αποκομίσουν εμπειρίες, που διευρύνουν τους ορίζοντες.

Συνοπτικά:

 • Ηλικίες: 4-16 ετών
 • Κατηγορίες:  Discover 4-6 ετών, Explore 6-10 ετών, Challenge 9-16 ετών
 • Βραβεία: Κύπελλα, μετάλλια και θέσεις στις παγκόσμιες διοργανώσεις
 • Σύνδεση με παγκόσμιους διαγωνισμούς: FLL Παγκόσμιο event στην Αμερική
 • Τρόπος διεξαγωγής: Δια ζώσης αλλά υπάρχει και εναλλακτική λύση για Hybrid Event σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι συνθήκες
 • Προετοιμασία – εγχειρίδια: Οδηγοί συμμετοχής για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παρέχονται έτοιμα σχέδια μαθήματος. Συμμετοχή ανά άτομο και ένα ρομπότ ανά ομάδα μέχρι 10 ατόμων (Discover 2-4 παιδιά, Explore 2-6 παιδιά, Challenge 2-10 παιδιά)
 • Κόστος συμμετοχής: Συνδρομή, εξοπλισμός, πίστα – 72 ευρώ/ άτομο (Challenge ομάδα 10 μελών), 72,5 ευρώ/άτομο (Explore ομάδα 6 μελών), 77,5 ευρώ/άτομο (Discover ομάδα 4 μελών)

Γενικότερα, λαμβάνουν χώρα παγκόσμια open FLL events ανά ήπειρο, ενώ το τουρνουά-θεσμός γίνεται πάντα στην Αμερική. Εκεί, όσα παιδιά είναι απόφοιτοι της FIRST® έχουν πρόσβαση σε υποτροφίες από περίπου 200 παρόχους υποτροφιών σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά και εφήβους.

 

Φέτος ξεκινάει επίσης η νέα κατηγορία FTC 12-18 ετών, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ. 

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO

 

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO, είναι ένας διαγωνισμός με έμφαση στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων. Η κάθε ομάδα σχεδιάζει, κατασκευάζει και προγραμματίζει ένα ρομπότ, το οποίο θα κριθεί σε δοκιμασίες πίστας ή σε κάποιο συγκεκριμένης θεματολογίας επιστημονικό project.

Το WRO ως διαγωνισμός ρομποτικής, προσανατολίζεται περισσότερο στο τεχνικό διαγωνιστικό μέρος, που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον προγραμματισμό, και λιγότερο στη δημιουργία μιας φεστιβαλικής εμπειρίας για τα παιδιά.

Συνοπτικά:

 • Ηλικίες: 8-19 ετών
 • Κατηγορίες: RoboMission 8-19, Future Innovators 8-19, WRO Double Tennis 11-19, Future Engineers 14-19
 • Βραβεία: Βραβεία Πανελλήνιου Διαγωνισμού: Ο κάθε μαθητής-μέλος των τριών πρώτων ομάδων του Διαγωνισμού (δηλαδή των ομάδων που θα συλλέξουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό την υψηλότερη βαθμολογία), θα κερδίσει:
 1. 1η Ομάδα: Laptop
 2. 2η Ομάδα: Tablet
 3. 3η Ομάδα: Φωτογραφική μηχανή

Οι προπονητές των τριών νικητριών ομάδων θα λάβουν δώρο από την COSMOTE.

 • Σύνδεση με παγκόσμιους διαγωνισμούς: Παγκόσμιος τελικός στο Dortmund της Γερμανίας 
 • Τρόπος διεξαγωγής: Δια ζώσης
 • Προετοιμασία – εγχειρίδια: Δεν παρέχονται εγχειρίδια. Συμμετοχή σε κατηγορία open (εκθεσιακή παρουσίαση έργου με portfolio) ή κατηγορία regular (κατασκευή και προγραμματισμός σε πραγματικό χρόνο)
 • Κόστος συμμετοχής: Εξοπλισμός 140 ευρώ/άτομο για ομάδα 3 ατόμων κι επιπλέον αναλώσιμα για την κατασκευή πίστας

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση ενθαρρύνει τη δημιουργία κατασκευών και ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου, το οποίο προορίζεται για χρήση και αξιοποίηση στην εκπαίδευση. Προωθεί τη δημιουργικότητα των μαθητών, χωρίς να θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους, με έμφαση στην ανοιχτή επιλογή υλικού εργασίας.

Κάθε χρόνο υπάρχει μια νέα ξεχωριστή θεματική, όπου οι μαθητές καλούνται να υποβάλλουν έργα ανοιχτών τεχνολογιών που αφορούν το θέμα αυτό, στο πλαίσιο του σχολείου τους ή της γειτονιάς τους.

Συνοπτικά:

 • Ηλικίες: Δεν υπάρχει σαφής οδηγία, αλλά λόγω των απαιτήσεων αφορά μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου
 • Κατηγορίες: Θεματικές (διαφορετικές κάθε χρόνο)
 • Βραβεία: Για τις 3 πρώτες θέσεις
 • Σύνδεση με παγκόσμιους διαγωνισμούς: Όχι
 • Τρόπος διεξαγωγής: Online και η βράβευση στα Ιωάννινα
 • Προετοιμασία – εγχειρίδια: Δεν παρέχονται εγχειρίδια. Δήλωση συμμετοχής, υλοποίηση σχεδίου με ανοιχτό κώδικα, τεκμηρίωση με μεταφόρτωση σε αντίστοιχο αποθετήριο στο github και αποστολή στο openedtech.ellak.gr, μαζί με το βίντεο που θα παρουσιάζει και θα αιτιολογεί το έργο.
 • Κόστος συμμετοχής: Ανάλογα με το κόστος αγοράς εξοπλισμού

Όλα τα έργα που υποβάλλονται και τηρούν τους κανόνες συμμετοχής, αξιολογούνται από την αρμόδια επιτροπή. Τα τρία καλύτερα έργα ανά κατηγορία βραβεύονται σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης, σε μια δια ζώσης εκδήλωση που φέτος θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα.

Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι μια αξιόλογη προσπάθεια για τη δημιουργία ενδιαφέροντος γύρω από την εκπαιδευτική ρομποτική, που γίνεται με πρωτοβουλία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός αυτός είναι κατάλληλος για παιδιά από όλες τις ηλικίες και όλους τους βαθμούς εξοικείωσης με το αγωνιστικό περιβάλλον της ρομποτικής.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής δίνει βήμα στα παιδιά να παρουσιάσουν την κατασκευή τους, ενώ ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα χωρίς τη συμμετοχή των προπονητών της κάθε ομάδας, ώστε όλα τα παιδιά να αξιολογούνται με βάση τις δεξιότητες και την επινοητικότητά τους.

Η έκφραση, η αλληλεπίδραση, οι νέες γνωριμίες και η ευγενής άμιλλα είναι βασικά θεμέλια του διαγωνισμού για την παραγωγή ιδεών, τη δημιουργικότητα και το κλίμα χαράς, στο οποίο δεν χωρούν διακρίσεις. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, διότι στηρίζεται στον εθελοντισμό και στις χορηγίες.

Συνοπτικά:

 • Ηλικίες: 6-18 ετών
 • Κατηγορίες: Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής
 • Βραβεία: Έπαινο συμμετοχής στα παιδιά και ειδικοί αναμνηστικοί έπαινοι για τα σχολεία
 • Σύνδεση με παγκόσμιους διαγωνισμούς: Όχι
 • Τρόπος διεξαγωγής: Διαδικτυακά, μέσω Webex
 • Προετοιμασία – εγχειρίδια: Δεν παρέχονται εγχειρίδια. Συμμετοχή με ρομποτική κατασκευή με Arduino, LEGO®, ή Raspberry
 • Κόστος συμμετοχής: Εξαρτάται από τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί να αγοραστεί

International Robotics Olympiad

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής (IRO) είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός ρομποτικής, ο οποίος ξεκίνησε τη δράση του το 1999. Βασική φιλοσοφία του διαγωνισμού αυτού είναι η προώθηση της επιστημονικής σκέψης σε παιδιά και εφήβους. Ο διαγωνισμός IRO στοχεύει στην ανάπτυξη του ταλέντου των μαθητών, που ήδη έχουν ενεργό ενδιαφέρον για τη ρομποτική, και προσπαθεί να αναδείξει τα παιδία εκείνα, που θα συμβάλλουν στην ανακάλυψη της μελλοντικής τεχνολογίας στα ρομπότ.

Μέσα από τη διοργάνωση τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες φιλίες και να αναπτύξουν νέες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούν να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ στο χώρο του διαγωνισμού, μέσα σε ένα αυστηρό χρονικό περιθώριο, τηρώντας κατά γράμμα τους κανόνες της διοργάνωσης και αξιοποιώντας τη λογική και την αλγοριθμική τους σκέψη.

Υπάρχουν περιφερειακές διοργανώσεις, εθνικός διαγωνισμός και ο διεθνής διαγωνισμός IRO final. Ο τελικός διενεργείται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο, με συμμετέχοντες τα μέλη των ομάδων που διακρίθηκαν στους εθνικούς διαγωνισμούς. Οι ομάδες-φιναλίστ ταξιδεύουν για να συμμετέχουν στον τελικό διαγωνισμό, να αναμετρηθούν με τις υπόλοιπες ομάδες που κέρδισαν στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς και να κάνουν νέους φίλους από άλλες χώρες.

Συνοπτικά:

 • Ηλικίες: 8-18 ετών
 • Κατηγορίες: Junior (μαθητές Δημοτικού) και Challenge (μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου)
 • Βραβεία: gold, silver, bronze, technical
 • Σύνδεση με παγκόσμιους διαγωνισμούς: IRO final σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο
 • Τρόπος διεξαγωγής: Δια ζώσης στο χώρο του διαγωνισμού
 • Προετοιμασία – εγχειρίδια: Δεν παρέχονται εγχειρίδια. Συμμετοχή με προγραμματισμό ενός αυτόνομου ρομπότ (Robot Game) ή πρόταση λύσης σε πρόβλημα (Project)
 • Κόστος συμμετοχής: Το κόστος εξαρτάται από τις συνθήκες στη χώρα φιλοξενίας του event.

Συμμετοχή στο FIRST® LEGO® League

Αν έχετε φτιάξει μια μικρή ομάδα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο FIRST® LEGO® League ως εξής:

 • Για το Discover 2 έως 4 μέλη (ηλικίας 4 – 6 ετών) και τουλάχιστον 1-2 ενήλικες προπονητές για κάθε κατηγορία
 • Για το Explore 2 έως 6 μέλη (ηλικίας 6 – 10 ετών) και τουλάχιστον 2 ενήλικες προπονητές
 • Για το Challenge έως 10 μέλη (ηλικίας 9 – 16 ετών) και τουλάχιστον 2 ενήλικες προπονητές

Αφού δημιουργήσετε την ομάδα που θα διαγωνιστεί, θα χρειαστεί να κάνετε την εγγραφή. Η εγγραφή περιλαμβάνει:

 • Τη συνδρομή συμμετοχής για όλα τα μέλη της ομάδας για τη σεζόν
 • Τον οδηγό συναντήσεων
 • Το εγχειρίδιο μηχανικής
 • Το βιβλίο των κανονισμών για το Robot Game (μόνο για την κατηγορία Challenge)
 • Το θεματικό LEGO® set του διαγωνισμού
 • Σεμινάρια για προπονητές, παιδιά και γονείς που βοηθούν όλους να μπουν στο πνεύμα του διαγωνισμού.

Προτείνουμε επίσης, να υπάρχει τουλάχιστον ένα tablet ή λαπτοπ ανά ομάδα για τις ανάγκες έρευνας και προγραμματισμού του ρομπότ.Δείτε τη θεματική της φετινής σεζόν της FIRST® για το μέλλον της Ενέργειας.

Διαγωνισμοί ρομποτικής LEGO® – Μια ξεχωριστή εμπειρία

Η συμμετοχή στο FIRST® LEGO® League είναι μια γιορτή αφιερωμένη στην τεχνολογία και την επιστήμη. Τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν σύγχρονα ζητήματα και να προβληματίζονται γύρω από έννοιες του μέλλοντος.

Πέρα, όμως, από το διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ, τα παιδιά αναγνωρίζουν τις αξίες της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της διαφορετικότητας, αξιοποιώντας όλα τους τα ταλέντα.

Το σημαντικότερο είναι, όταν ένα φεστιβάλ ρομποτικής ολοκληρώνεται μέσα σε ένα κλίμα χαράς και δημιουργικότητας, όλα τα παιδιά να νιώθουν ότι ωφελήθηκαν από τη συμμετοχή τους, ότι χρησιμοποιούσαν τις δεξιότητές τους και ότι βρήκαν φίλους.

Παγκόσμιο τουρνουά στην Αμερική

Μέσω του FLL που γίνεται στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν και να λάβουν μέρος στο παγκόσμιο FLL τουρνουά εκπαιδευτικής ρομποτικής της Αμερικής. Εκεί έχουν την ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους από όλο τον κόσμο, να μοιραστούν ιδέες, να λύσουν προβλήματα και να ανακαλύψουν την τεχνολογία διασκεδάζοντας.

Τα παιδιά συνειδητοποιούν μέσα από την πρακτική εμπειρία ενός διαγωνισμού τις βασικές αξίες (Core Values) της FIRST®:

 • Την εξερεύνηση
 • Την καινοτομία
 • Τον αντίκτυπο των ενεργειών μας στον κόσμο
 • Τη συμπερίληψη
 • Τη δύναμη της ομαδικότητας
 • Τη χαρά και την απόλαυση σε ό, τι κάνουμε

Προγράμματα της FIRST®  και υποτροφίες στα καλύτερα Πανεπιστήμια & Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global

Ως διοργάνωση, όμως, το FLL δεν σταματά εκεί. Με συμμετοχή στο FIRST® Tech Challenge, δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους με καινοτόμες σκέψεις, να εισαχθούν σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, να λάβουν υποτροφίες και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικούς κύκλους, που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία. Έτσι, θα μπορέσουν να περάσουν σε ένα επόμενο επίπεδο αντίληψης και απόκτησης της γνώσης, που θα τους προετοιμάσει για τις καινοτομίες του μέλλοντος.

FLL και επαγγελματική ετοιμότητα

Η καλλιέργεια ενός έμφυτου ταλέντου είναι μια διαδικασία που για τα παιδιά αποκτά μια φυσική ροή. Νιώθουν την επιβράβευση της προσπάθειάς τους για κάθε πρόβλημα που λύνουν, αξιοποιώντας τις δεξιότητές τους. Αυτό και μόνο είναι μια τεράστια ηθική ανταμοιβή!

Όλα τα παιδιά δείχνουν από νεαρή ηλικία τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους. Μένει μόνο να τους δοθεί η ευκαιρία να τα αναγνωρίσουν και να τα εξελίξουν. Οι διαγωνισμοί ρομποτικής και συγκεκριμένα η FIRST® προσπαθεί να αναδείξει αυτά τα ταλέντα και να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις ανάλογες δεξιότητες, φτάνοντας νωρίτερα σε ένα ανώτερο στάδιο επαγγελματικής ετοιμότητας.

Οι συμμετέχοντες από όλους τους παραπάνω διαγωνισμούς μπορούν συμμετέχουν στο FIRST® Global, με την Εθνική ομάδα ρομποτικής για παιδιά ηλικίας Γυμνασίου και Λυκείου. Μέσω μιας αξιοκρατικής διαδικασίας συνεντεύξεων και αξιολόγησης βιογραφικού, γίνεται η επιλογή από τον προπονητή της Εθνικής ομάδας και οι επίλεκτοι ή επίλεκτες ξεκινούν να ετοιμάζουν το project συμμετοχής της ομάδας τους.

Μπορείτε να δείτε τις δράσεις και τις διακρίσεις της Εθνικής ομάδας ρομποτικής FIRST GLOBAL του 2021 στο site που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά για την παρουσίαση του έργου τους.

Πέρα από τις δράσεις στην Ελλάδα, η FIRST® είναι ένας φορέας που συνεργάζεται στενά με σπουδαίες εταιρείες τεχνολογίας και Πανεπιστήμια, όπως το MIT και το Harvard. Μέσα από αυτή τη συνεργασία βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο της επιστήμης και της καινοτομίας, αναπτύσσοντας το ταλέντο τους.

To  FIRST® LEGO® League υλοποιείται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό με την υποστήριξη της Eduact, φορέα προώθησης της μάθησης και της γνώσης πάνω σε νέες τεχνολογίες, προγραμματισμό και εκπαιδευτική ρομποτική. Μάθετε περισσότερα για το διαγωνισμό ρομποτικής επικοινωνώντας μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε τηλεφωνικά στους αριθμούς: 6984332342, 231 128 6369.


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.