FIRST® LEGO® League

CHALLENGE

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Στο FIRST® LEGO® League Challenge οι ομάδες εμπλέκονται στην έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και την ρομποτική. Κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα ρομπότ LEGO® Education SPIKE™ Prime ή LEGO MINDSTORMS® που εκτελεί αποστολές στην θεματική πίστα του Robot Game. Επίσης διενεργούν ένα Project Καινοτομίας στο οποίο προτείνουν λύση σε ένα επιστημονικό πρόβλημα σχετικό με την θεματική της σεζόν.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023-2024FIRST® IN SHOWSM που παρουσιάστηκε από την Qualcomm, ρίχνουμε στο προσκήνιο τον ρόλο που παίζει το STEM στις τέχνες και δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να σχεδιάσουν και να χτίσουν έναν κόσμο ατελείωτων δυνατοτήτων. Το μέλλον είναι ένα μέρος που θα δημιουργήσετε.

Τι είναι το FIRST® LEGO League Challenge;

Το FIRST® LEGO® League Challenge εισάγει σε παιδιά σε ηλικίας 9-16 τις έννοιες της επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM) μέσω μιας διασκεδαστικής, και πρακτικής μάθησης. Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγημένου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, βοηθώντας τους σημερινούς μαθητές και καθηγητές να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

1. Δημιουργήστε την Ομάδα σας.
Η κάθε ομάδα έχει έως 10 μέλη (ηλικίας 9 – 16 ετών) και τουλάχιστον 2 ενήλικες προπονητές. Δεν απαιτείται κάποια τεχνική εμπειρία κι όλες οι δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα είναι ευπρόσδεκτα. Οι παρεχόμενοι οδηγοί χωρίζουν τη σεζόν σε 12 συναντήσεις και παρέχουν ιδέες για να ξεκινήσουν οι προπονητές την Πρόκληση και το Παιχνίδι με το Ρομπότ.
2. Πραγματοποιήστε την Εγγραφή σας

Η εγγραφή της ομάδας για τη σεζόν περιλαμβάνει:

– Τη συνδρομή συμμετοχής της ομάδας (έως 10 μέλη)
– Τον οδηγό συναντήσεων
– Το εγχειρίδιο μηχανικής
– Το βιβλίο των κανονισμών για το Robot Game
– Το SUPERPOWERED Challenge Set το οποίο περιλαμβάνει τα μοντέλα αποστολών και την θεματική Πίστα (LEGO Mission Models & Mat)

Η κάθε ομάδα χρειάζεται επίσης:

– Το LEGO® Education SPIKE™ Prime ή το LEGO MINDSTORMS® EV3
– Laptop ή tablet για τον προγραμματισμό του ρομπότ και την έρευνα

3. Προετοιμαστείτε για τον Διαγωνισμό
Η σεζόν του FIRST LEGO League Challenge κορυφώνεται με τουρνουά στα οποία οι ομάδες παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην Καινοτόμο Λύση (Innovation Project) και τον Μηχανικό Σχεδιασμό (Robot Design), εφαρμόζοντάς πάντα τις Θεμελιώδεις Αξίες (Core Values). Η τελική δοκιμασία έρχεται στους αγωνιστικούς γύρους, όπου τα ρομπότ διαγωνίζονται για το καλύτερο σκορ! Δείτε εδώ τι πρέπει να ετοιμάσει κάθε ομάδα για την κάθε κατηγορία του διαγωνισμού.
Όλες οι ομάδες λαμβάνουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση από τους κριτές, για το ρομπότ, τον προγραμματισμό και την καινοτομία τους. Μάθετε περισσότερα για την διαδικασία κρίσης εδώ.
Κάθε ομάδα διαγωνίζεται πρώτα σε έναν προκριματικό, εφόσον συγκεντρώσει την απαραίτητη βαθμολογία προκρίνεται στον εθνικό τελικό. Στα επίσημα Πρωταθλήματα οι ομάδες διεκδικούν επίσης βραβεία στις επιμέρους κατηγορίες του διαγωνισμού, δείτε εδώ τα βραβεία.
4. Κατεβάστε τους οδηγούς και τους κανόνες του Robot Game
Το υλικό & τους οδηγούς σεζόν για προπονητές και ομάδες θα το βρείτε εδώ.  Αποκτάτε πρόσβαση μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής.

Διαθέσιμα από 2 Αυγούστου

MASTERPIECE℠
SEASON

Στην πρόκληση MASTERPIECE℠, που θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου 2023, οι ομάδες του FIRST LEGO League θα καινοτομήσουν και θα φανταστούν νέους τρόπους δημιουργίας και επικοινωνίας τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Χρονοδιάγραμμα 2023-2024 FLL Challenge

01 Αυγούστου 2023 Έναρξη της σεζόν
Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2023 Προωθητικές Δράσεις
Νοέμβριος 2023 Coach Seminars
Δεκέμβριος 2023 Κλείσιμο Εγγραφών, Experts Seminar
Ιανουάριος 2024 Kick Off Event
03 Φεβρουαρίου 2024 Περιφερειακός Διαγωνισμός Αττικής, FLL Αθήνα
10 Φεβρουαρίου 2024 Περιφερειακός Διαγωνισμός Ηπείρου, FLL Γιάννενα
Περιφερειακός Διαγωνισμός Νοτίου Αιγαίου, FLL Ρόδος
17 Φεβρουαρίου 2024 Περιφερειακός Διαγωνισμός Κρήτης, FLL Ηράκλειο
Περιφερειακός Διαγωνισμός ΠελοποννήσουFLL Σπάρτη
24 Φεβρουαρίου 2024 Περιφερειακός Διαγωνισμός Θεσσαλίας, FLL Βόλος
Περιφερειακός Διαγωνισμός Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, FLL Ξάνθη
02 Μαρτίου 2024 Περιφερειακός Διαγωνισμός Κεντρικής Μακεδονίας, FLL Θεσσαλονίκη
09 & 10 Μαρτίου 2024 FIRST® LEGO® League Challenge Final (Θεσσαλονίκη)

* Οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν
*Σημείωση: τα event είναι προγραμματισμένα να γίνουν δια ζώσης αλλά υπάρχει και εναλλακτική λύση για Hybrid Event σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι συνθήκες

Παγκόσμια Event 2024 FLL Challenge

17 – 20 Απριλίου 2024
Houston, USA
FIRST Championship
14 -17 Μαΐου 2024
Bodo, Norway
FLL Open International Bodo
Ιούλιος 2024
Sydney, Australia
FLL Open Championship Sydney

Πώς να συμμετέχετε στο FIRST® LEGO® League Challenge

Συμμετοχή ως προπονητής

Οι προπονητές/μέντορες μιας ομάδας είναι εκείνοι που λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες της ομάδας για τον διαγωνισμό.

Σε κάθε ομάδα μπορούν να βρίσκονται μέχρι 2 ενήλικες προπονητές.

Συμμετοχή ως γονέας

Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και στην διατήρηση του ενδιαφέροντος των παιδιών.

Δείτε πως μπορείτε να εμπλακείτε ως γονέας.

Συμμετοχή ως εθελοντής

Οι εθελοντές μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε FIRST® LEGO® League. Τα event βασίζονται αποκλειστικά στην πολύτιμη συνεισφορά τους.

Δείτε τους διαθέσιμους ρόλους εθελοντών.

Classpack

Μια επιλογή υλοποίησης για τάξεις ή προγράμματα μετά το σχολείο. Το Classpack παρέχει στους εκπαιδευτικούς και τις κοινότητες ευέλικτες, υψηλής ποιότητας μαθησιακές εμπειρίες για μαθητές. Διοργανώστε το δικό σας FIRST® LEGO® League Challenge.

 

Προπονητές/Μέντορες & Εκπαιδευτικοί

 

Ως προπονητές είστε οι άνθρωποι επικοινωνίας του διαγωνισμού με την ομάδα. Σε εσάς θα αποστέλλονται σημαντικές ενημερώσεις, καθώς και οι οδηγοί της σεζόν όπως το εγχειρίδιο μηχανικής, ο οδηγός συναντήσεων της ομάδας σας και το βιβλίο κανονισμών του Robot Game.
Επιπλέον αρμοδιότητες ενός προπονητή μιας ομάδας στο FIRST® LEGO® League Challenge είναι τα εξής:

 • Δήλωση συμμετοχής της ομάδας σας και αποπληρωμή του κόστους συμμετοχής.
 • Επιλογή των μελών της ομάδας σας.
 • Επιλογή του χώρου και της συχνότητας διεξαγωγής των συναντήσεων της ομάδας σας.
 • Αποστολή επιπλέον υλικού που ενδεχομένως να ζητηθεί από την διοργάνωση για τις ανάγκες του event (φωτογραφίες,μικρή περιγραφή της έρευνας σας κ.ο.κ.).
 • Οργάνωση, εμψύχωση και διαρκής υποστήριξη στην ομάδα σας.

Καταλαβαίνουμε ότι η συμμετοχή μιας ομάδας στο FIRST® LEGO® League Challenge χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια από τους προπονητές. Για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την εγγραφή και την προετοιμασία της ομάδας σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: info@firstlegoleague.gr

Γονείς

Κατά την διάρκεια του FIRST LEGO League Challenge οι ομάδες:

 • θα επιλύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα σχετικά με την ενέργεια.
 • θα κατασκευάσουν και θα προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ  το οποίο θα επιλύει αποστολές σε μια θεματική πίστα με LEGO μοντέλα κατασκευών. 
 • θα αναπτύξουν την ομαδικότητα τους
 • θα συμμετέχουν σε γιορτές και θα παρουσιάσουν την δουλειά τους.

Πώς μπορεί το παιδί μου να συμμετέχει στο FIRST LEGO League Challenge:

 • Μπορεί να συμμετέχει με την τάξη του σχολείου του
 • Μπορεί να συμμετέχει με μια παράλληλη δραστηριότητα
 • Μπορεί να συμμετέχει με τους φίλους του και τουλάχιστον 1 ενήλικο μέντορα/προπονητή.

Πως μπορώ να βοηθήσω την ομάδα του παιδιού μου:

 • Μπορείτε να συμμετέχετε ως μέντορας/προπονητής
 • Μπορείτε να συζητήσετε με τα παιδιά για το θέμα του διαγωνισμού.

Εθελοντές

Το FLL ή αλλιώς FIRST® LEGO® League είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Ρομποτική και διασκέδαση, γνώση και παιχνίδι, έρευνα και προσωπικές αξίες. Ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής που έρχεται στην Ελλάδα μέσω της Eduact φέρνοντας την εκπαίδευση του μέλλοντος, σήμερα! Ο διαγωνισμός λειτουργεί με την μορφή 7 προκριματικών σε ολόκληρη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη, Ηράκλειο, Βόλος, Ρόδος και Γιάννενα), και ο τελικός πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη.
Οι ρόλοι των εθελοντών που μπορείτε να επιλέξετε είναι οι ακόλουθοι:

JUDGE ADVISOR – Σύμβουλος Κριτών (20 ετών και άνω)
Ο Judge Advisor δεν κρίνει ομάδες, παρά επιβλέπει την διαδικασία και την ποιότητα των κρίσεων στα event. Καθοδηγεί τους κριτές και αναλαμβάνει την επικοινωνία και την εκπαίδευσή τους πριν τους αγώνες. Η θέση του απαιτεί οικειότητα με τη διαδικασία του διαγωνισμού.

LEAD JUDGE – Καθοδηγητής Κριτών (20 ετών και άνω)
Καλωσορίζει τις ομάδες. Επιβλέπει την συνέπεια, την ορθή συμπλήρωση των ρουμπρικών από τους κριτές καθώς και την παράδοσή τους. Καθοδηγεί την ανατροφοδότηση της ομάδας της ομάδας και λειτουργεί ως μέντορας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους κριτές. Τέλος συμμετέχει στην τελετή λήξης και απονομής των βραβείων.

JUDGE – Κριτής (20 ετών και άνω)
Αξιολογεί τις ομάδες σύμφωνα με τις ρουμπρίκες του FIRST® LEGO® League μέσα από την αλληλεπίδρασή του με αυτές. Συμβάλλει στη διαδικασία επιλογής των ομάδων που θα πάρουν βραβεία. Ο κριτής αποτελεί πρότυπο για τα μέλη των ομάδων.

HEAD REFEREE – Βασικός Διαιτητής (20 ετών και άνω)
Η διαιτησία του διαγωνισμού διαφέρει από τη γνωστή διαιτησία των αθλημάτων. Ο διαιτητής παρατηρεί τον αγώνα και προσπαθεί να βοηθήσει τους διαγωνιζόμενους να αποφύγουν την παράβαση. Κατανοεί πλήρως τους κανόνες και συμβάλλει στην τήρησή τους, μέσω της ενεργής συμμετοχής του.

REFEREE – Διαιτητής (18 ετών και άνω)
Παρατηρεί τα παιχνίδια των ομάδων, αναγνωρίζει πιθανές παραβιάσεις στους κανόνες, εκτιμά το σκορ των παιχνιδιών και συζητά τα αμφίβολα σημεία. Παίζει σημαντικό ρόλο στο να εξασφαλίσει την ομαλή ροή των παιχνιδιών και να διατηρήσει το ρυθμό του event. Ο διαιτητής αποτελεί πρότυπο για τα μέλη των ομάδων.

TECHNICAL ADVISOR – Τεχνικός Σύμβουλος (18 ετών και άνω)
Από το στήσιμο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού μέχρι τη λύση ενός θέματος του οπτικοακουστικού υλικού, οι technical advisors βοηθούν στην ομαλή εξέλιξη του FIRST® LEGO® League Challenge event. Δεν απαιτείται πιστοποίηση επίσημης εκπαίδευσης.

FIELD VOLUNTEER (18 ετών και άνω)
Ο Field Volunteer συμβάλλει στο σχεδιασμό των διαφόρων δραστηριοτήτων, εξασφαλίζει την ομαλή ροή του event υποστηρίζοντας συμμετέχοντες στις διαδικασίες τους.

TOURNAMENT ORGANIZING TEAM (18 ετών και άνω)
Η ομάδα αυτή αναλαμβάνει την προεργασία, προετοιμασία και υλοποίηση της διοργάνωσης. Οργανώνει τις διαδικασίες του event και εξασφαλίζει την πλήρη λειτουργικότητα όλων των μερών του.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ρόλους των εθελοντών

Challenge Classpack

Οι εκδηλώσεις με το Class Pack είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διοργανώνονται από το εκάστοτε σχολείο ή οργανισμό.

Μια προσαρμοσμένη λύση για τάξεις ή προγράμματα μετά το σχολείο. Το Classpack παρέχει στους εκπαιδευτικούς και τις κοινότητες ευέλικτες, υψηλής ποιότητας μαθησιακές εμπειρίες για μαθητές όπως στον Πανελλήνιο διαγωνισμό, δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε περισσότερα παιδιά.