MORE THAN ROBOTS: ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ FIRST® ΣΕ ΚΆΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Από: Dean Kamen, Ιδρυτής της FIRST®, Πρόεδρος, DEKA Research και Ανάπτυξη Επιχείρησης

Από όλα τα πράγματα που έχω φανταστεί και δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια – το AutoSyringe, το iBOT και το LUKE Arm, για να αναφέρω μερικά – η σημαντικότερη εφεύρεσή μου, μακράν, ήταν η διεθνής πρωτοβουλία μου για τη ρομποτική των νέων, FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). Ίδρυσα αυτόν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό πριν από περισσότερα από 30 χρόνια επειδή μου έγινε φανερό ότι, ως κοινωνία, δεν κάναμε αρκετά για να αναγνωρίσουμε, να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε τα ενδιαφέροντα των νέων για STEM. Ακόμα και σήμερα, συχνά δίνουμε προτεραιότητα στον σχολικό αθλητισμό και προωθούμε την κουλτούρα των διασημοτήτων και των επιρροών εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών που δεν θα γίνουν ποτέ επαγγελματίες αθλητές ή αστέρες του κινηματογράφου. Το μήνυμα που πρέπει να ακούσουν είναι απλό: Η μάθηση STEM είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν επαγγελματίες.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, η FIRST συνεχίζει να αναπτύσσεται, έχοντας εμπνεύσει 2,5 εκατομμύρια νέους να αποκτήσουν τις δεξιότητες STEM που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν μια καριέρα σε αναπτυσσόμενες βιομηχανίες που τροφοδοτούν την οικονομία των ΗΠΑ και ενισχύουν το παγκόσμιο πλεονέκτημά μας στην καινοτομία. Μέσα από συναρπαστικούς, ομαδικούς διαγωνισμούς ρομποτικής, μαθαίνουν τι χρειάζεται για να ευδοκιμήσουν σε ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης και πραγματικού κόσμου, το οποίο αντικατοπτρίζει χιλιάδες επαγγέλματα – από ανώτερα έως μη πτυχιούχα – που έχουν απόλυτη ανάγκη από ενισχυμένο εργατικό δυναμικό. Αυτή η τρομερή ανάγκη είναι ο λόγος για τον οποίο το Κογκρέσο πρέπει να δράσει και να ψηφίσει τώρα τη νομοθεσία USICA και America COMPETES Act, όπως εξηγώ περισσότερα παρακάτω.

Σύμφωνα με την Deloitte και το Manufacturing Institute, 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη μεταποίηση θα μπορούσαν να μείνουν ακάλυπτες έως το 2030 – κυρίως λόγω των προκλήσεων στην εξεύρεση εξειδικευμένων ταλέντων. Εν τω μεταξύ, η ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ χρειάζεται αναζωογόνηση και οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν ηγετικές ικανότητες, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων και καινοτομία που απλώς δεν μαθαίνονται σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον σχολικής τάξης.

Χάρη στην έκθεση The Perils of Complacency της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, γνωρίζουμε επίσης ότι ένας σημαντικός παράγοντας της έλλειψης ταλέντων STEM είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να προσελκύσουν Αμερικανούς με διαφορετικό υπόβαθρο σε σταδιοδρομίες STEM, από κορίτσια και νεαρές γυναίκες μέχρι ιστορικά υποεκπροσωπούμενες ομάδες. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αναθεωρήσουμε πλήρως τα εκπαιδευτικά μας συστήματα προκειμένου να αυξήσουμε την ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες STEM και να δώσουμε σε εκατομμύρια επιπλέον μαθητές δρόμους για επιτυχημένες σταδιοδρομίες σε κλάδους προτεραιότητας που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη τα ταλέντα τους.

 Για αυτούς τους λόγους και για αμέτρητους άλλους, ένας αυξανόμενος συνασπισμός κυβερνητών, μελών του Κογκρέσου, εκπαιδευτικών ηγετών των πολιτειών, ηγετών του ιδιωτικού τομέα και, το σημαντικότερο, γονέων έχουν ήδη υιοθετήσει τις αρχές του FIRST για να προωθήσουν τον αντίκτυπο για τους μαθητές στην πολιτεία και τις τοπικές κοινότητές τους. Αυτός ο συνασπισμός έχει αγκαλιάσει το FIRST ως μια λύση με το κλειδί στο χέρι που μπορεί να προσαρμοστεί από οποιαδήποτε πολιτεία ή κοινότητα, ανά πάσα στιγμή, με ένα ποσοστό της επένδυσης που μπορεί να γίνει σε ένα παραδοσιακό πρόγραμμα αθλητισμού.

 Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ρομποτικής 2019-2020, περισσότερες από το ένα τρίτο όλων των δημόσιων περιφερειών K-12 είχαν τουλάχιστον μία ομάδα FIRST και το 45% των δημόσιων σχολείων των ΗΠΑ με προγράμματα FIRST ήταν σχολεία του τίτλου Ι.

 Στη Νεβάδα, η Tesla ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 37,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο σύστημα K-12 που επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την επιτάχυνση της ρομποτικής, των προγραμμάτων STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη και Μαθηματικά) και της βιωσιμότητας. Το 2021, η πολιτεία συμπλήρωσε αυτή την επένδυση με 4 εκατομμύρια δολάρια για την περαιτέρω επέκταση της πρόσβασης σε προγράμματα STEM και ρομποτικής σε ολόκληρη την πολιτεία, αξιοποιώντας ομοσπονδιακά κονδύλια από το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης.

 Στην Καλιφόρνια, η σχολική περιφέρεια Greenfield Union School District αξιοποίησε τη συνεργασία μεταξύ της Apple και της FIRST για να προσφέρει ισότιμες εμπειρίες στους 3.600 μαθητές της προ-Κ-8 – το 95% των οποίων προέρχονται από κοινωνικοοικονομικά μειονεκτούσες οικογένειες και το 59% των οποίων είναι μαθητές που μαθαίνουν αγγλικά.

 Στο Ypsilanti του Μίσιγκαν, οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν ένα λύκειο βασισμένο στη φιλοσοφία της FIRST – και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: σε μια κοινότητα με φυλετική ποικιλομορφία, όπου το μέσο εισόδημα του νοικοκυριού είναι 31.000 δολάρια και το ένα τρίτο βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, οι διευθυντές του σχολείου είδαν την ημερήσια προσέλευση να αυξάνεται από 84% σε 92%, τα ποσοστά αποφοίτησης να εκτοξεύονται από 69% σε 97% και οι αποβολές να μειώνονται από 35% σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.

 Τα παραδείγματα αυτά απεικονίζουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας στην εξασφάλιση ενός πραγματικά εργατικού δυναμικού του 21ου αιώνα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτές τις σχέσεις. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε προγράμματα FIRST σε κάθε τάξη στις ΗΠΑ.

 Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να γίνει με την ψήφιση του νόμου USICA και America COMPETES Act, ο οποίος περιλαμβάνει την αναγκαία ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και την επιτάχυνση των επενδύσεων του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών σε αποδεδειγμένα πρακτικά προγράμματα STEM. Το Κογκρέσο μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω εξασφαλίζοντας ότι η νομοθεσία αυτή θα χρηματοδοτηθεί άμεσα μέσω της διαδικασίας πιστώσεων για το οικονομικό έτος 23.

 Μέσω της FIRST, γιορτάζουμε τους νέους ανθρώπους που αγκαλιάζουν το STEM και συνεχίζουν να χτίζουν έναν καλύτερο κόσμο. Καθώς ονειρευόμαστε την επόμενη γενιά των καινοτόμων και των λύσεων προβλημάτων που είναι εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να περιηγηθούν στα πολύπλοκα προβλήματα του κόσμου, μια λύση περιμένει. Ας την χτίσουμε μαζί.

 Πηγή: https://www.politico.com/sponsored-content/2022/june/more-than-robots?utm_medium=internal&_hsmi=219505350&_hsenc=p2ANqtz-8xoYnV3elQoQhy5OeQ7Z8RL4utf0ZaXFSZ4i6R7NF5PsNHQvJeBHaAcal1grHGhO2EUwbWKfwSxxe38qfYDaDixhE40g&utm_source=sponsor

Κατηγορίες: FIRST

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.