Η παγκόσμια κοινότητα ρομποτικής FIRST προετοιμάζει τους μαθητές να αναπτυχθούν ως ενήλικες σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο

 

Είναι πολλές οι εταιρείες και οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο που αναζητούν ταλαντούχους εργαζομένους με βαθιά γνώση των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Η ζήτηση αυτή παρέχει μια σαφή πορεία προς ικανοποιητικές, κοσμοϊστορικές και καλά αμειβόμενες σταδιοδρομίες STEM για πολλούς νέους.

Ωστόσο, ορισμένοι μαθητές χάνουν αυτές τις ευκαιρίες επειδή δεν έχουν οραματιστεί τον εαυτό τους στα STEM ή δεν έχουν συναντήσει μέντορες που να τους δείχνουν μια πορεία προς την επιτυχία.

Η FIRST είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει προγράμματα βασισμένα στη ρομποτική και καθοδήγηση από ενήλικες εθελοντές, όπως εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του STEM, σε μαθητές ηλικίας 4 έως 18 ετών. Η FIRST είναι μια κοινότητα ρομποτικής με βάση την αποστολή της, η οποία στοχεύει να ενθουσιάσει τα παιδιά με το STEM και τους επιτρέπει να αναπτύξουν αυτά τα ταλέντα, μαζί με κρίσιμες δεξιότητες ζωής, όπως η επικοινωνία και η ηγεσία, μέσω ομαδικών διαγωνισμών ρομποτικής.

Η FIRST έχει αποδεδειγμένο αντίκτυπο στην καθοδήγηση των νέων σε καριέρες STEM, ενώ παράλληλα διασκεδάζουν και κάνουν χρήσιμες διασυνδέσεις.

Σχεδόν 700.000 μαθητές και 320.000 ενήλικες μέντορες, προπονητές, κριτές και εθελοντές συμμετέχουν στη μη κερδοσκοπική κοινότητα κάθε χρόνο, ενώ η μεταμορφωτική δύναμη των προγραμμάτων FIRST παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ της Disney+ “More Than Robots” το 2022. Οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και μαθαίνουν αυτοπεποίθηση, συνεργασία, ενσυναίσθηση και ανθεκτικότητα – δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν καλά στη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Ο Fazlul “Fuzz” Zubair, διευθυντής τμήματος μηχανικής συστημάτων στην Raytheon Technologies, έναν αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο αεροδιαστημικής και άμυνας, είναι μέντορας της ομάδας FIRST Team 4201, The Vitruvian Bots, στο Λος Άντζελες.

Ο Zubair έχει προσλάβει 15 υπαλλήλους της Raytheon Technologies από την ομάδα της FIRST, δημιουργώντας μια σειρά από τη FIRST στην εργασία. Ακόμα καλύτερα, πολλοί από τους νέους υπαλλήλους επιστρέφουν στη FIRST καθοδηγώντας τις δικές τους ομάδες. Η αφοσίωση του Zubair στην καθοδήγηση έχει δημιουργήσει έναν κύκλο θετικότητας που συνεχίζει να αναπτύσσεται.

“Εδώ, στη FIRST, είναι ένα άθλημα όπου όλοι μπορούν να γίνουν επαγγελματίες. Μπορούν να βγουν από αυτό το πρόγραμμα και να βρουν μια καλά αμειβόμενη δουλειά και να συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία και να λύσουν τα δύσκολα προβλήματα που έχουμε”, δήλωσε ο Zubair στο Upworthy.

“Η Raytheon Technologies το καταλαβαίνει αυτό, γι’ αυτό και υποστηρίζει τους μαθητές του προγράμματος και τους υπαλλήλους της που είναι μέντορες. Μέσω της FIRST, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ανθρώπων που ήδη γνωρίζουν πώς να συνεργάζονται με μηχανικούς και όταν έρχονται στις εταιρείες μας, έχουν ένα προβάδισμα”, συνέχισε ο Zubair.

Η καινοτόμος εταιρεία ασύρματων επικοινωνιών Qualcomm Incorporated είναι μια άλλη πολυεθνική εταιρεία που υποστηρίζει τη FIRST. Από το 2006 προσλαμβάνει μαθητές της FIRST λόγω των προηγμένων δεξιοτήτων τους.

“Εργάζονται σε ρομπότ και μαθαίνουν πράγματα όπως η κωδικοποίηση και η κριτική σκέψη, αλλά έχουν επίσης δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως η ομαδική εργασία και η ικανότητα συνεργασίας με μαθητές που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα. Όλα αυτά είναι πράγματα που είναι σημαντικά στον εργασιακό χώρο”, δήλωσε στο Upworthy η Natalie Dusi, υπεύθυνη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Qualcomm Incorporated.

Ως εργαζόμενοι, οι φοιτητές της FIRST εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό με εμπειρία και ζωτικές δεξιότητες συνεργασίας. “Σηκώνουν τα μανίκια και αρχίζουν να καινοτομούν αμέσως. Όταν οι φοιτητές της FIRST έρχονται στην Qualcomm Incorporated, έχουν αυτοπεποίθηση”, πρόσθεσε.

Ο Zubair λέει ότι οι φοιτητές της FIRST είναι πολύτιμοι, εν μέρει επειδή κατανοούν ότι η αποτυχία είναι μέρος της μάθησης και της καινοτομίας.

“Η μάθηση μέσω της αποτυχίας είναι κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο να διδαχθεί”, είπε. “Πρέπει να περάσεις από αυτή τη διαδικασία. Μου αρέσει να λέω στους φοιτητές μου συνέχεια: “Προτιμώ να αποτύχετε σε αυτό το ρομπότ παρά σε έναν δορυφόρο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάθετε τώρα, αποτυγχάνετε συχνά, αποτυγχάνετε νωρίς”.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της FIRST, Chris Moore, η ευκαιρία να αποκτήσει κανείς εμπιστοσύνη στο STEM είναι ένα σημαντικό και βαθιά προσωπικό ζήτημα. Όταν ήταν στο γυμνάσιο, ένας δάσκαλος τον απέτρεψε από το να ακολουθήσει καριέρα στην τεχνολογία και πιστεύει ότι αυτό είχε μόνιμες, αρνητικές επιπτώσεις στην καριέρα του. “Ακόμα και τώρα, ως κάποιος με δεκαετίες εμπειρίας στην ηγεσία οργανισμών που εξυπηρετούν νέους, αυτό το σύμπλεγμα κατωτερότητας STEM έχει κολλήσει μαζί μου, και κατά καιρούς εξακολουθώ να αμφιβάλλω για τη δική μου επάρκεια στο STEM”, δήλωσε στο Upworthy. “Η πραγματικότητα είναι ότι το STEM είναι εφικτό και ανταμείβεται από όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, τον προσανατολισμό της οικονομικής τους θέσης ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα”.

Οι στατιστικές δείχνουν υψηλή ζήτηση για εργαζόμενους STEM και ανεπαρκή ζήτηση, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών, των υποεξυπηρετούμενων και των υποεκπροσωπούμενων ομάδων. Η FIRST παρέχει στους νέους από οποιοδήποτε υπόβαθρο τις δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν στις σπουδές STEM και στη μελλοντική τους σταδιοδρομία. Ειδικότερα, το FIRST προσέγγισε περισσότερους από 20.300 νέους σε υποβαθμισμένες κοινότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου του 2019.

Οι μαθητές της FIRST έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μια καριέρα STEM σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Η FIRST αντιλαμβάνεται την αξία της έμπνευσης όλων των μαθητών και το κάνει παρέχοντας επιχορηγήσεις καινοτομίας σε ομάδες από υποβαθμισμένες κοινότητες και αναπτύσσοντας στρατηγικές συμμαχίες με την Εταιρεία Ισπανόφωνων Επαγγελματιών Μηχανικών, την Εθνική Εταιρεία Black Engineers και την Girls, Inc. και άλλους ομοϊδεάτες οργανισμούς.

Μία από τις μόνιμες επιδράσεις που έχει η FIRST στους μαθητές είναι η κατανόηση ότι ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή από πού προέρχονται, μπορούν να λύσουν τα πιο πιεστικά ζητήματα του κόσμου.

Το θέμα για τη σεζόν 2022 – 2023 είναι η ενέργεια. Οι μαθητές θα εξερευνήσουν τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η ενέργεια για να κινείται ο κόσμος μπροστά, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διάφορες πηγές ενέργειας και πώς μπορούμε όλοι να πραγματοποιήσουμε ένα καλύτερο μέλλον μέσω καινοτόμων ιδεών στην παραγωγή, την αποδοτικότητα και τη χρήση της ενέργειας.

Η συνεργασία, η ενσυναίσθηση και η ανθεκτικότητα είναι δεξιότητες που διαρκούν μια ζωή και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για ένα παιδί να απολαύσει τα οφέλη τους. Μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα FIRST στην περιοχή σας και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε!

Πηγή: https://www.upworthy.com/global-robotics-community-first-prepares-students-to-thrive-as-adults

 

Κατηγορίες: FIRST

0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.