ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Κάθε χρόνο το FIRST® LEGO® League δημοσιεύει μια πρόκληση, που είναι βασισμένη σε ένα ρεαλιστικό επιστημονικό πρόβλημα. Κάθε Πρόκληση έχει τρία μέρη: το Robot Game, το Project και τα Core Values. Ομάδες από δύο έως και δέκα άτομα, με τουλάχιστον έναν ενήλικο προπονητή, συμμετέχουν στην Πρόκληση προγραμματίζοντας ένα αυτόνομο ρομπότ για να σκοράρουν πόντους στην θεματική πίστα (Robot Game), προτείνοντας λύσεις στο πρόβλημα που έχουν ανιχνεύσει (Project) λειτουργώντας πάντα με τις θεμελιώδεις αξίες (Core Values).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όπως κάθε ομαδική δραστηριότητα, το FIRST LEGO League έχει κάποιους βασικούς κανόνες. Η μη τήρηση αυτών μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό από τα βραβεία του διαγωνισμού ή και σε άλλες κυρώσεις που μπορεί να αποφασίσουν οι κριτές, οι διαιτητές και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού.

•Ομάδες, προπονητές και μέντορες πρέπει να επιδεικνύουν τα Core Values σε κάθε ενέργεια τους και δραστηριότητα.

•Κατά την διάρκεια της σεζόν οι ομάδες πρέπει να έχουν πρόσβαση στον παρακάτω εξοπλισμό:

→Τον εκπαιδευτικό ρομποτικό εξοπλισμό LEGO® MINDSTORMS

→Υπολογιστή ή tablet με το λογισμικό για να προγραμματίσουν το ρομπότ. (Συνίσταται η επιλογή του Laptop.)

• Κατά την διάρκεια της σεζόν οι ομάδες πρέπει να έχουν πρόσβαση στον παρακάτω ειδικό-εξοπλισμό:

→Το σετ της Πρόκλησης

→Τα αρχεία από το www.firstlegoleague.org/challenge:

>Οδηγίες για την κατασκευή των Mission Model

>Το Field Setup

>Το Challenge και το Challenge Guide

Κάθε ομάδα που συμμετέχει στο  FIRST LEGO League πρέπει να ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

• Κάθε ομάδα αποτελείται από τρία (3) έως δέκα (10) άτομα. Είναι υποχρεωτικός όρος να εποπτεύει την ομάδα ένας ενήλικας όπως περιγράφεται στο FIRST Youth Protection Policy.

• Η ομάδα πρέπει να συμπληρώσει την φόρμα για να εγγραφεί επίσημα στον διαγωνισμό καθώς και να πληρώσει το κόστος συμμετοχής.

• Τα μέλη της ομάδας πρέπει να είναι ανάμεσα στα ηλικιακά όρια των εννέα (9) έως δεκαέξι (16) χρόνων

• Όλη η δουλειά που παρουσιάζεται στον διαγωνισμό είναι εξ ολοκλήρου από τα παιδιά των ομάδων.

• Όλες οι ομάδες που συμμετέχουν υποχρεούνται να είναι παρούσες και στα τρία (3)  judging session καθώς και σε όλα τα παιχνίδια του Robot Game

 
Η FIRST® δίνει την δυνατότητα στους εθελοντές και στο προσωπικό του διαγωνισμού να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν τους κανόνες καθοδηγούμενοι πάντα από το εκπαιδευτικό υλικό του FIRST LEGO League . Ομάδες, προπονητές και μέντορες καλούνται να εφαρμόσουν τα Core Values στο διαγωνισμό. Άτομα που παρεμβαίνουν υπερβολικά, δίνοντας οδηγίες και επιτίθονται λεκτικά ή σωματικά σε εθελοντές ή ομάδες θα τους ζητηθεί να αποχωρήσουν από τον χώρο. Οποιαδήποτε παράβαση των παραπάνω κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή της ομάδας από τον διαγωνισμό. Οι εθελοντές του FIRST LEGO League εκπαιδεύονται πριν τον διαγωνισμό για να ανιχνεύουν τέτοιες καταστάσεις και να δρουν αναλόγως. Άτομα ή ομάδες που δε μπορούν να ακολουθήσουν τους όρους συμμετοχής θα αποκλειστούν από τα βραβεία του διαγωνισμού.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ CITY SHAPER

Ελάτε και εσείς στην 21η σεζόν του FIRST LEGO LEAGUE! Οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν και κατασκευάζουν κτίρια. Συνδυάζουν την επιστήμη και την τέχνη για να δημιουργήσουν κτίρια και δομές για τους πελάτες τους. Κάποιες φορές δημιουργούν νέα κτίρια και κάποιες άλλες επανασχεδιάζουν παλιά. Δουλεύουν ως ένα υποσύνολο μιας μεγαλύτερης ομάδας, όπως η δική σας. Οι μηχανολόγοι μηχανικοί, οι πολιτικοί μηχανικοί και οι μηχανικοί περιβάλλοντος σιγουρεύονται ότι ένα project ταιριάζει στην τοποθεσία του. Οι εργάτες που ασχολούνται με το κατασκευαστικό κομμάτι, όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και οι ξυλουργοί, αλλά και οι υπεύθυνοι έργου, σιγουρεύονται ότι η δουλειά δεν ξεπερνάει τα χρονικά πλαίσια και τον προϋπολογισμό. Κάθε ρόλος είναι εξίσου σημαντικός για να ολοκληρωθεί η δουλειά.

Οι εγγραφές των ομάδων ξεκίνησαν.

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Τα στοιχεία του Δρ. Ηλία Ρούσσου που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο για τις ομάδες στο fll:

Δρ. Ηλίας Ρούσσος, επιστημονικός ερευνητής στο γερμανικό ινστιτούτο Max Planck για έρευνα του ηλιακού συστήματος, με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στη μελέτη του διαστημικού περιβάλλοντος του Κρόνου, του Δία των φεγγαριών και των δακτυλίων τους καθώς και συμμετοχή στο σχεδιασμό επιστημονικών οργάνων για μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές προς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

email: roussos@mps.mpg.de
τηλ:
‭ +49 551 384979457‬

Αγαπητές Ομάδες,

Η LEGO® Education® έχει μία σημαντική ανακοίνωση για τις ομάδες του FIRST® LEGO® League που δουλεύουν σε Mac Operating Systems (macOS).

Η τρέχουσα εκδοχή του λογισμικού EV3 Lab δεν είναι συμβατή με την αναβάθμιση που θα γίνει σύντομα στα macOS, με το όνομα Catalina. Για τον λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε μία νέα εφαρμογή EV3 , η οποία θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2019, με το όνομα LEGO® MINDSTORMS® Education EV3 Classroom. Βασισμένο στην εφαρμογή SPIKE™, το EV3 Classroom θα περιλαμβάνει μία γλώσσα προγραμματισμού βασισμένη στο Scratch και θα περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες του EV3 για το πρόγραμμα του FIRST LEGO League. Η πρώτη έκδοση του EV3 Classroom θα είναι στα Αγγλικά και θα ακολουθήσουν άλλες 15 γλώσσες EV3 την άνοιξη του 2020.

Για να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την εμπειρία EV3 χωρίς διακοπές και να μην υπάρχει κίνδυνος να χάσετε τα προγράμματά σας, συνιστούμε να μην κάνετε την αναβάθμιση Catalina μέχρι το τέλος της σεζόν FIRST LEGO League τον Ιούλιο του 2020. Αν έχετε κάνει ήδη την αναβάθμιση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Τεχνική Υποστήριξη στο education.LEGO.com/en-us/support για να συζητήσετε πώς μπορούν να σας βοηθήσουν κατά την μεταβατική αυτή περίοδο.

Για περισσότερες ερωτήσεις και υποστήριξη, σας ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσετε με την Τεχνική Υποστήριξη στο παραπάνω link.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΗΣ & ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι επίσημοι διοργανωτές πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες κρίσης και την δομή των βραβείων όπως έχει καθοριστεί από τους κανόνες του FIRST LEGO League. Αν και αυτό που βλέπει περισσότερο το κοινό σε ένα  τουρνουά είναι το Robot Game, οι ομάδες εξετάζονται επίσης στους παρακάτω τομείς:

• Core Values (Αξίες της ομάδας)
• Project (Έρευνα)
• Robot Design (Σχεδιασμός του ρομπότ)

Η αξιολόγηση των ομάδων σε κάθε κατηγορία, γίνεται με τις επίσημες ρούμπρικες (rubrics) του FIRST LEGO League. Οι ρούμπρικες αποτελούν τα φύλλα αξιολόγησης που συμπληρώνουν οι Κριτές για την κάθε ομάδα, και αποτυπώνουν τον τρόπο που δούλεψε η ομάδα στα 3 βασικά κομμάτια του Διαγωνισμού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Για να δείτε τις ρούμπρικες μεταφρασμένες και στα Ελληνικά πατήστε εδώ.

Οι Κριτές που παρευρίσκονται στα event του FIRST LEGO League, έχουν επιμορφωθεί κατάλληλα από τον Επικεφαλή Κριτή (Head Judge) και έχουν λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση για να μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες κρίσης των ομάδων.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία κρίσης:

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι ομάδες πρέπει να συμμετέχουν σε όλα τα μέρη του διαγωνισμού, Robot Game & κρίσεις σε Core Values, Project και Robot Design, για να μπορούν να διεκδικήσουν κάποιο βασικό βραβείο.

• Οι Κριτές χρησιμοποιούν τις ρούμπρικες για να αποφασίσουν ποιες ομάδες θα κερδίσουν βραβείο.
• Με εξαίρεση το βραβείο του Robot Game, τα υπόλοιπα βραβεία βγαίνουν μετά από διαβουλεύσεις στην ολομέλεια των Κριτών, όπου εξετάζεται η επίδοση τωνομάδων σε κάθε κατηγορία.
• Αν κάποια ομάδα δεν τηρήσει τα Core Values κατά την διάρκεια του Διαγωνισμού, μπορεί να αποκλειστεί από τα βραβεία, ακόμη και από αυτό της Επίδοσης του Ρομπότ (Robot Game) άσχετα από το πόσο μεγάλο ήταν το σκορ.
• Απαγορεύεται αυστηρά στους ενήλικες να κατευθύνουν μέλη των ομάδων ή να επεμβαίνουν στις διαδικασίες κρίσης και στο Robot Game, με οποιονδήποτε τρόπο.
• Καμία ομάδα δεν μπορεί να πάρει 2 βραβεία, εκτός αν πρόκειται για το βραβείο της Επίδοσης του Ρομπότ (Robot Game). Το βραβείο Επίδοσης του Ρομπότ είναι η μόνη κατηγορία που βασίζεται μόνο στο σκορ.

* Η κάθε ομάδα μπορεί να κερδίσει βραβεία μόνο σε μια επίσημη διοργάνωση FIRST LEGO League.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΟΜΑΔΑΣ

Οι εγγραφές για το FIRST LEGO League 2020 έχουν κλείσει για οποιαδήποτε πληροφορία  επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Το FIRST LEGO League Greece, για την πραγματοποίηση του, βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές.