ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Κάθε χρόνο ο FIRST® LEGO® League δημοσιεύει μια πρόκληση, που είναι βασισμένη σε ένα ρεαλιστικό επιστημονικό πρόβλημα. Κάθε Πρόκληση έχει τρία μέρη: το Robot Game, το Project και τα Core Values. Ομάδες από δύο έως και δέκα άτομα, με τουλάχιστον έναν ενήλικο προπονητή, συμμετέχουν στην Πρόκληση προγραμματίζοντας ένα αυτόνομο ρομπότ για να σκοράρουν πόντους στην θεματική πίστα (Robot Game), προτείνοντας λύσεις στο πρόβλημα που έχουν ανιχνεύσει (Project) λειτουργώντας πάντα με τις θεμελιώδης αξίες (Core Values).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όπως κάθε ομαδική δραστηριότητα, ο FIRST LEGO League έχει κάποιους βασικούς κανόνες. Η μη τήρηση αυτών μπορείς να οδηγήσει σε αποκλεισμό από τα βραβεία του διαγωνισμού ή και σε άλλες κυρώσεις που μπορεί να αποφασίσουν οι κριτές, οι διαιτητές και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού.

•Ομάδες, προπονητές και μέντορες πρέπει να επιδεικνύουν τα Core Values σε κάθε ενέργεια τους και δραστηριότητα.

•Κατά την διάρκεια της σεζόν οι ομάδες πρέπει να έχουν πρόσβαση στον παρακάτω εξοπλισμό:

→Τον εκπαιδευτικό ρομποτικό εξοπλισμό LEGO® MINDSTORMS

→Υπολογιστή ή tablet με το λογισμικό για να προγραμματίσουν το ρομπότ. (Συνίσταται η επιλογή του Laptop.)

• Κατά την διάρκεια της σεζόν οι ομάδες πρέπει να έχουν πρόσβαση στον παρακάτω ειδικό-εξοπλισμό:

→Το σετ της Πρόκλησης

→Τα αρχεία από το www.firstlegoleague.org/challenge:

>Οδηγίες για την κατασκευή των Mission Model

>Το Field Setup

>Το Challenge και το Challenge Guide

Κάθε ομάδα που συμμετέχει στο  FIRST LEGO League πρέπει να ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

• Κάθε ομάδα αποτελείται από τρία (3) έως δέκα (10) άτομα. Είναι υποχρεωτικός όρος να εποπτεύει την ομάδα ένας ενήλικας όπως περιγράφεται στο FIRST Youth Protection Policy.

• Η ομάδα πρέπει να συμπληρώσει την φόρμα για να εγγραφεί επίσημα στον διαγωνισμό καθώς και να πληρώσει το κόστος συμμετοχής.

• Τα μέλη της ομάδας πρέπει να είναι ανάμεσα στα ηλικιακά όρια των εννέα (9) έως δεκαέξι (16) χρόνων

• Όλη η δουλειά που παρουσιάζεται στον διαγωνισμό είναι εξ ολοκλήρου από τα παιδιά των ομάδων.

• Όλες οι ομάδες που συμμετέχουν υποχρεούνται να είναι παρούσες και στα τρία (3)  judging session καθώς και σε όλα τα παιχνίδια του Robot Game

 
Η FIRST® δίνει την δυνατότητα στους εθελοντές και στο προσωπικό του διαγωνισμού να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν τους κανόνες καθοδηγούμενεοι πάντα από το εκπαιδευτικό υλικό του FIRST LEGO League . Ομάδες προπονητές και μέντορες καλούνται να εφαρμόσουν τα Core Values στο διαγωνισμό. Άτομα που παρεμβαίνουν υπερβολικά, δίνοντας οδηγίες και επιθέτονται λεκτικά ή σωματικά σε εθελοντές ή ομάδες θα τους ζητηθεί να αποχωρήσουν από τον χώρο. Οποιαδήποτε παράβαση των παραπάνω κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή της ομάδας από τον διαγωνισμό. Οι εθελοντές του FIRST LEGO League εκπαιδεύονται πριν τον διαγωνισμό για να ανιχνεύουν τέτοιες καταστάσεις και να δρουν αναλόγως Άτομα ή ομάδες που δε μπορούν να ακολουθήσουν τους όρους συμμετοχής θα αποκλειστούν από τα βραβεία του διαγωνισμού

ΠΡΟΚΛΗΣΗ INTO ORBIT

Ελάτε και εσείς στην 20η σεζόν του FIRST LEGO LEAGUE! Ετοιμαστείτε να ελέγξετε τις μηχανές, να απογειωθείτε, και να μπείτε σε ΤΡΟΧΙΑ. Η σεζόν 2018/2019 του FIRST® LEGO® League θα μεταφέρει την ομάδα σας στο διάστημα, όπου και θα εξερευνήσετε, θα μάθετε, αλλά και θα βρείτε λύσεις στο τεράστιο σύμπαν του διαστήματος.

Το FIRST® LEGO® LEAGUE προκαλεί τα παιδιά να σκέφτονται σαν επιστήμονες και σαν μηχανικοί. Κατά την διάρκεια της σεζόν, οι ομάδες θα επιλέξουν και θα λύσουν έναν πραγματικό πρόβλημα στη διαδικασία του Project. Θα χτίσουν, θα τεστάρουν και θα προγραμματίσουν έναν αυτόνομο ρομπότ χρησιμοποιώντας το κιτ LEGO® MINDSTORMS® για να λύσουν ένα σετ αποστολών στο Robot Game. Κατά την προετοιμασία αλλά και την διάρκεια του διαγωνισμού τα παιδιά θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους, να ανακαλύψουν καινούργια μονοπάτια και να ενστερνιστούν την ιδέα της ευγενής άμιλλας.

Χρήσιμα links για τον διαγωνισμό

Mεταφρασμένα στα ελληνικά

Τα στοιχεία του Δρ. Ηλία Ρούσσου που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο για τις ομάδες στο fll:

Δρ. Ηλίας Ρούσσος, επιστημονικός ερευνητής στο γερμανικό ινστιτούτο Max Planck για έρευνα του ηλιακού συστήματος, με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στη μελέτη του διαστημικού περιβάλλοντος του Κρόνου, του Δία των φεγγαριών και των δακτυλίων τους καθώς και συμμετοχή στο σχεδιασμό επιστημονικών οργάνων για μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές προς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

email: roussos@mps.mpg.de
τηλ:
‭ +49 551 384979457‬

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΗΣ & ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι επίσημοι διοργανωτές πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες κρίσης και την δομή των βραβείων όπως έχει καθοριστεί από τους κανόνες του FIRST LEGO League. Αν και αυτό που βλέπει περισσότερο το κοινό σε ένα  τουρνουά είναι το Robot Game, οι ομάδες εξετάζονται επίσης στους παρακάτω τομείς:

• Core Values (Αξίες της ομάδας)
• Project (Έρευνα)
• Robot Design (Σχεδιασμός του ρομπότ)

Η αξιολόγηση των ομάδων σε κάθε κατηγορία, γίνεται με τις επίσημες ρούμπρικες (rubrics) του FIRST LEGO League. Οι ρούμπρικες αποτελούν τα φύλλα αξιολόγησης που συμπληρώνουν οι Κριτές για την κάθε ομάδα, και αποτυπώνουν τον τρόπο που δούλεψε η ομάδα στα 3 βασικά κομμάτια του Διαγωνισμού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Για να δείτε τις ρούμπρικες μεταφρασμένες και στα Ελληνικά πατήστε εδώ.

Οι Κριτές που παρευρίσκονται στα event του FIRST LEGO League, έχουν επιμορφωθεί κατάλληλα από τον Επικεφαλή Κριτή (Head Judge) και έχουν λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση για να μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες κρίσης των ομάδων.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι ομάδες πρέπει να συμμετέχουν σε όλα τα μέρη του διαγωνισμού, Robot Game & κρίσεις σε Core Values, Project και Robot Design, για να μπορούν να διεκδικήσουν κάποιο βασικό βραβείο.

• Οι Κριτές χρησιμοποιούν τις ρούμπρικες για να αποφασίσουν ποιες ομάδες θα κερδίσουν βραβείο.
• Με εξαίρεση το βραβείο του Robot Game, τα υπόλοιπα βραβεία βγαίνουν μετά από διαβουλεύσεις στην ολομέλεια των Κριτών, όπου εξετάζεται η επίδοση τωνομάδων σε κάθε κατηγορία.
• Αν κάποια ομάδα δεν τηρήσει τα Core Values κατά την διάρκεια του Διαγωνισμού, μπορεί να αποκλειστεί από τα βραβεία, ακόμη και από αυτό της Επίδοσης του Ρομπότ (Robot Game) άσχετα από το πόσο μεγάλο ήταν το σκορ.
• Απαγορεύεται αυστηρά στους ενήλικες να κατευθύνουν μέλη των ομάδων ή να επεμβαίνουν στις διαδικασίες κρίσης και στο Robot Game, με οποιονδήποτε τρόπο.
• Καμία ομάδα δεν μπορεί να πάρει 2 βραβεία, εκτός αν πρόκειται για το βραβείο της Επίδοσης του Ρομπότ (Robot Game). Το βραβείο Επίδοσης του Ρομπότ είναι η μόνη κατηγορία που βασίζεται μόνο στο σκορ.

* Η κάθε ομάδα μπορεί να κερδίσει βραβεία μόνο σε μια επίσημη διοργάνωση FIRST LEGO League.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι προεγγραφές για το FIRST LEGO League 2019: INTO ORBIT ξεκίνησαν! Δηλώστε τώρα συμμετοχή.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Το FIRST LEGO League Greece, για την πραγματοποίηση του, βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Στο FLL είμαστε ομάδα! Τίποτα δε θα ήταν εφικτό χωρίς τους εθελοντές και τις εθελόντριες που στηρίζουν το διαγωνισμό κάθε χρόνο.
Οι δηλώσεις συμμετοχής για το FLL Into Orbit ξεκίνησαν και σας περιμένουμε!


•Για συμμετοχή στον προκριματικό ή/και στον τελικό της Θεσσαλονίκης πατήστε εδώ.


•Για συμμετοχή στους προκριματικούς Ξάνθης, Βόλου, Αθήνας , Ηρακλείου και Βέροιας πατήστε εδώ.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ FIRST LEGO LEAGUE

Λόγο τεράστιας συμμετοχής παιδιών στο FIRST Lego League, διοργανώνονται στις παρακάτω πόλεις προκριματικοί για την διευκόλυνση της συμμετοχής όλων των παιδιών.