Πώς Συμμετέχω στο FIRST® LEGO® League

Τι είναι ο FIRST® LEGO® League – Σχετικά με τον διαγωνισμό

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Φ15/ 133790/Δ2) το οποίο φέρνει σε επαφή παιδιά ηλικίας 4-16 με την επιστήμη, την τεχνολογία και την μηχανική μέσω διασκεδαστικής, συναρπαστικής, πρακτικής μάθησης. Τα παιδιά βιώνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός στρατηγικά κατευθυνόμενου, διεθνούς προγράμματος ρομποτικής, συμβάλλοντας στην προσπάθεια των σημερινών μαθητών και καθηγητών να χτίσουν από κοινού ένα καλύτερο αύριο.

Τα τρία τμήματα του προγράμματος προσφέρουν στους νέους το έναυσμα να πειραματιστούν και να οξύνουν την κριτική τους σκέψη, την κωδικοποίηση και τις δεξιότητες σχεδιασμού τους μέσω διαδραστικής και πρακτικής μάθησης STEM και ρομποτικής. Πρόκειται για σύμπραξη της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO® και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 110 χώρες ανά τον κόσμο.

To FLL στο ωρολόγιο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας

Έπειτα από την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του FLL στα εργαστήρια δεξιοτήτων δημοσίων σχολείων το σχολικό έτος και για την χρονιά 2021-2022, ακολούθησε έγκριση της γενίκευσης του Προγράμματος Ρομποτικής & STEAM FLL στα σχολεία όλης της επικράτειας.

Γιατί να συμμετέχω;

Το FIRST® LEGO® League κατευθύνει τους συμμετέχοντες προς την εκμάθηση STEM και την μάθηση μέσω της ανακάλυψης από νεαρή ηλικία. Από το Discover, στο Explore και στην συνέχεια στο Challenge οι μαθητές κατανοούν τις κύριες αρχές του STEAM και ασκούν τις δεξιότητες τους σε έναν φανταστικό διαγωνισμό καθώς παράλληλα αναπτύσσουν συνήθειες μάθησης, αυτοπεποίθησης και ομαδικότητας.

Οι σεζόν FIRST® LEGO® League καταλήγουν πάντα σε μια γιορτή προκειμένου οι ομάδες να παρουσιάσουν όλα όσα κατέκτησαν και εφηύραν, ενώ στην μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία, διαγωνίζονται με τα ρομπότ τους. Ορισμένες ομάδες προκρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς, που διαγωνίζονται ομάδες από όλη την υφήλιο.

Πως συμμετέχω – Get Involved

Το FIRST® LEGO® League δίνει την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου (4 – 16 ετών) να εργαστούν ως ομάδα και για να λύσουν ένα κοινό πρόβλημα. Το πραγματικά ενδιαφέρον στο FIRST® LEGO® League είναι ότι όλες οι δεξιότητες, τεχνικές και μη, είναι ευπρόσδεκτες και χρήσιμες. Οι ενήλικοι προπονητές καθοδηγούν τους μαθητές να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, χτίζοντας αυτοπεποίθηση σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.

Μεμονωμένη Ομάδα – Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό:

Εξερευνήστε πραγματικές επιστημονικές προκλήσεις και γνωρίστε στην πράξη τις αρχές του προγραμματισμού και της δημιουργίας ενός αυτόνομου ρομπότ. Θεματικό εκπαιδευτικό υλικό της LEGO® είναι διαθέσιμο για να βοηθήσει τις ομάδες στην προετοιμασία.

  • Πανελλήνιος Διαγωνισμός FIRST LEGO League Challenge Greece για παιδιά 9-16 ετών, με την δυνατότητα πρόκρισης σε Παγκόσμιους διαγωνισμούς. 
  • Expo Event για ομάδες Explore ή Discover για παιδιά 4-10 ετών. Συστήνεται και σε φορείς εφόσον δεν επιθυμούν να οργανώσουν το δικό τους event.

Classpack – Φτιάξτε το δικό σας event:

Μια προσαρμοσμένη λύση για τάξεις ή προγράμματα μετά το σχολείο. Το Classpack παρέχει στους εκπαιδευτικούς και τις κοινότητες ευέλικτες, υψηλής ποιότητας μαθησιακές εμπειρίες για μαθητές όπως στον Πανελλήνιο διαγωνισμό, δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε περισσότερα παιδιά.

Διοργανώστε το δικό σας FLL Challenge, Explore ή Discover πρόγραμμα και εσωτερικό event.

Ιδανικό για την εμπλοκή περισσότερων παιδιών/ομάδων από τον ίδιο φορέα και μείωση του κόστους συμμετοχής.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Γνωρίστε την Competitions Team του FIRST® LEGO League Greece. Είμαστε δίπλα σας για να σας λύσουμε κάθε απορία!

Τα Core Values μας

Οι θεμελιώδεις αξίες (Core Values) του FIRST LEGO LEAGUE είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος. Είναι από τα πιο βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν το διαγωνισμό από αντίστοιχα προγράμματα.

Ενστερνιζόμενοι τα Core Values, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι ο συναγωνισμός και το κοινό κέρδος δεν είναι δυο διαφορετικοί στόχοι, και ότι ο αλτρουισμός είναι το κλειδί στην ομαδικότητα

Ανακάλυψη

Εξερευνούμε νέες ικανότητες και ιδέες.

Καινοτομία

Χρησιμοποιούμε την καινοτομία και την επιμονή για να λύσουμε προβλήματα.

Επιρροή

Εφαρμόζουμε ότι έχουμε μάθει για να βελτιώσουμε τον κόσμο.

Αλληλοσεβασμός

Σεβόμαστε ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου

Ομαδικότητα

Ισχύς εν την ενώση. Είμαστε πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί.

Διασκέδαση

Απολαμβάνουμε και διασκεδάζουμε ότι κάνουμε.

Κατηγορίες FIRST® LEGO League

DISCOVER

4-6 ετών | Προσχολική

Αυτό το παιχνιδιάρικο εισαγωγικό πρόγραμμα STEM αναζωπυρώνει τη φυσική περιέργεια των νέων μαθητών και χτίζει τις συνήθειες της μάθησης με πρακτικές δραστηριότητες στην τάξη και στο σπίτι χρησιμοποιώντας τουβλάκια LEGO® DUPLO®.

EXPLORE

6-10 ετών | Α’ Δημοτικού – Δ’ Δημοτικού

Στο FIRST® LEGO® League Explore, ομάδες μαθητών ηλικίας 6-10 ετών επικεντρώνονται στις βασικές αρχές της μηχανικής καθώς εξερευνούν προβλήματα στον πραγματικό κόσμο, μαθαίνουν να σχεδιάζουν , να προγραμματίζουν και να δημιουργούν μοναδικές λύσεις κατασκευασμένες με τουβλάκια LEGO και τροφοδοτούνται από το LEGO® Education WeDo 2.0.

CHALLENGE

9-16 ετών | Ε’ Δημοτικού – B’ Λυκείου

Ο φιλικός ανταγωνισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του FIRST® LEGO® League Challenge, καθώς ομάδες μαθητών ηλικίας 9-16 ετών ασχολούνται με την έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον κώδικα και τη μηχανική – κατασκευή και προγραμματισμό ενός ρομπότ LEGO που πλοηγεί τις αποστολές ενός ρομποτικού παιχνιδιού. Κάθε ομάδα αποτελείται από 2-10 μέλη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Γνωρίστε την Competitions Team του FIRST® LEGO League Greece. Είμαστε δίπλα σας για να σας λύσουμε κάθε απορία!