FLL

FIRST LEGO LEAGUE

first  lego league

Τι είναι το FIRST LEGO LEAGUE;

Ρομποτική και διασκέδαση, γνώση και παιχνίδι, έρευνα και προσωπικές αξίες. Εάν προσπαθούσαμε να βρούμε τις λέξεις που ορίζουν το FIRST  LEGO LEAGUE, τότε σίγουρα θα δυσκολευόμασταν να επιλέξουμε. Συνοθύλευμα λοιπόν. Αυτή είναι η λέξη που ψάχνουμε. Ένας παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής που έρχεται στην Ελλάδα μέσω της eduACT φέρνοντας την εκπαίδευση του μέλλοντος, σήμερα. Προσφέροντας, χρήσιμες δεξιότητες για το επαγγελματικό μέλλον, κίνητρο στην μάθηση, ωφέλημα για τον χαρακτήρα του παιδιού core values και εφευρετικότητα, πολύ εφευρετικότητα! Και όλα αυτά μέσα από μερικά τουβλάκια.

fll-greece

 

Για την ιστορία

Το FLL ή αλλιώς FIRST  LEGO LEAGUE είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας στον εαυτό τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή. Είναι μια συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST(R) (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO(R) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.

To 2013 - 2014 ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό eduACT (Δράση για την Εκπαίδευση) με μεγάλη επιτυχία και από τότε διοργανώνεται κάθε Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, ενώ διεξήχθη τόσο στην Κύπρο όσο και στην Βουλγαρία.

Ομάδα FLL

Μια ομάδα αποτελείται από 3 έως 10 παιδιά. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι μεταξύ 9 και 16 ετών. Για την ακρίβεια, φέτος μπορούν να συμμετέχουν μόνο παιδιά που έχουν γεννηθεί από τη 1η Ιανουαρίου 2001 και μετά.

Σετ ρομποτικής

Για την κατασκευή και τον προγραμματισμό του ρομπότ, είναι απαραίτητο ένα σετ Ρομπότ. Όλες οι ομάδες FLL πρέπει να έχουν τις ίδιες συνθήκες, επομένως όλοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το LEGO Mindstorms (LMS). Στο FLL επιτρέπονται τα εξής συστήματα LMS: το LEGO Mindstorms RCX, το LEGO Mindstorms NXT και το καινούριο EV3. Το παιχνίδι με τα Ρομπότ πραγματοποιείται στο λεγόμενο «τραπέζι του τουρνουά». Για την προετοιμασία για ένα τουρνουά, η ομάδα FLL μπορεί να προετοιμαστεί σε δική της κατασκευή τραπεζιού Θα βρείτε οδηγίες κατασκευής ενός τέτοιου τραπεζιού εδώ.

Σπόνσορες Ομάδων

Κάθε ομάδα FLL έχει τη δυνατότητα να βρει χορηγούς και να έρθει σε επαφή με διάφορες επιχειρήσεις. Για την υποστήριξη της ομάδας μπορούν να βοηθήσουν με μικρές εργασίες, όπως για παράδειγμα την εκτύπωση διακριτικών για όλα τα μέλη ή θα μπορούσαν να πληρώσουν τα έξοδα μετακίνησης.

Από πού μπορείτε να ξεκινήσετε

Εγγραφείτε στο newsletter του FLL Greece μας στην καρτέλα εγγραφή στο newsletter. Οι επικεφαλείς του FLL θα σας αποστέλλουν ενημερώσεις σχετικές με το πρόγραμμα του FLL, θα σας κρατούν ενήμερους για σημαντικές συναντήσεις και εκδηλώσεις και θα παρέχουν μια διαδικτυακή δεξαμενή των όσων θεωρούμε πως θα ενδιέφεραν τους γονείς.

Έχετε επαφή με τον προπονητή

Εφόσον δεν είστε προπονητής του παιδιού σας (εάν είστε, θα πρέπει να διαβάσετε το άρθρο που αφορά τους προπονητές), αφιερώστε χρόνο προκειμένου να γνωρίσετε τις προσδοκίες της ομάδας για την περίοδο αυτή. Το να κρατάτε κοινή πορεία με τον προπονητή, θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε καλύτερα το παιδί σας για τις συναντήσεις της ομάδας καθώς και να είστε και οι ίδιοι προετοιμασμένοι για το τι να περιμένετε από το τουρνουά. Μια επιπρόσθετη συμβολή, είναι να κατευθύνετε τον προπονητή στις σχετικές πηγές, όπως στην ιστοσελίδα μας και τα κοινωνικά δίκτυα. Θα μπορούσατε επίσης, να το αναλάβετε αυτό, οι ίδιοι προσωπικά. Ο προπονητής θα έχει αρκετή προετοιμασία και η παρουσία ενός ακόμα ενήλικα, ενήμερου για τις διαθέσιμες ενημερώσεις σχετικά με την κατασκευή, τον προγραμματισμό και τις πηγές για την προετοιμασία των ομάδων, θα είναι ιδιαίτερα βοηθητική.

Γίνετε εθελοντής μαζί με την ομάδα.

Οι περισσότεροι γονείς, δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν με το ζήτημα του ρομπότ, χωρίς κάποια εξάσκηση πρώτα. Κάνετε μία συνάντηση ώστε να διερευνηθεί πώς μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα ταλέντα σας. Έχετε για παράδειγμα καλλιτεχνικές κλίσεις; Θα μπορούσατε να συνεισφέρετε στον σχεδιασμό των φανελών, ή στο λογότυπο της ομάδας. Είστε κατατοπισμένος σχετικά με τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού; Και σε αυτή την περίπτωση βοηθήστε την ομάδα αποσαφηνίζοντας θολά σημεία. Έχετε πάντοτε κατά νου, να δίνετε μια εποικοδομητική ανατροφοδότηση, ώστε να συμβάλλει στην παρουσίαση της ομάδας. Επιπλέον, ενσωματώστε τα στοιχεία που θα ληφθούν θετικά υπόψη στην αξιολόγηση της ομάδας στο τουρνουά. Εκμεταλλευτείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ενημερώνεστε.

 

Ο προπονητής (τουλάχιστον 18 ετών) είναι υπεύθυνος σε όλους τους τομείς της διοργάνωσης. Αυτός ή αυτή είναι υπεύθυνος/η να κάνει την εγγραφή για μια ομάδα και να παραγγείλει τα απαραίτητα υλικά. Επίσης είναι υπεύθυνος/η να φροντίσει για την ομάδα πριν και κατά τη διάρκεια της ημέρας του διαγωνισμού. Όπως όλοι γνωρίζεται κατά τη διάρκεια του διημέρου του διαγωνισμού, κάθε ομάδα θα έχει ένα χώρο που θα είναι δικός της με διάφορες χρήσεις. Μπορείτε να προβάλετε την ομάδα σας, το σχολείο σας, τη παρέα σας, τη ρομποτική και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητά σας. Σημειώνουμε λοιπόν τις προδιαγραφές των pits:

  • Ο χώρος της κάθε ομάδας είναι 2,5 x 2,5 μέτρα
  • Θα σας παρέχουμε ένα τραπέζι 2,4 x 1,2 μέτρα και 2 σκαμπό
  • Στο πίσω μέρος δεν θα υπάρχει τοίχος για να κρεμάσετε κάτι, άρα θα πρέπει να το φροντίσετε οι ίδιοι

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

boufidis11-e1474981677924Επικεφαλής Κριτής(Head Judge): Δημήτρης Μπουφίδης
Τηλέφωνο: 6945904444
E-mail: judge@firstlegoleague.gr

Επικεφαλής Διαιτητής (Head Referee): Θεόφιλος Αναστασιάδης
E-mail: referee@firstlegoleague.gr

ΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΡΙΑΣ

 

FIRST LEGO LEAGUE HYDRO DYNAMICS

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως παίρνετε το νερό που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή; Είτε είναι για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, για να ξεδιψάσετε, για να μαγειρέψετε, ή ακόμα και να κολυμπήσετε – όλοι μας χρειαζόμαστε νερό! Έρχεται από το έδαφος, από ένα ποτάμι ή από μια λίμνη; Πως είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για να το πιείτε και τι συμβαίνει όταν πέφτει μέσα στο σιφόνι; Στο HYDRO DYNAMICS Robot Game αυτής της σεζόν, θα εξερευνήσετε αυτές τις ερωτήσεις και ακόμα περισσότερες και θα μάθετε για τους καταπληκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το πιο πολύτιμο υγρό αγαθό – το νερό!

Το FIRST LEGO LEAGUE προκαλεί παιδιά σε πάνω από 80 χώρες να σκεφτούν σαν επιστήμονες και μηχανικοί. Κατά τη διάρκεια της σαιζόν του HYDRODYNAMICS, οι ομάδες θα διαλέξουν και θα λύσουν ένα ρεαλιστικό πρόβλημα στο Project. Επίσης, θα κατασκευάσουν, δοκιμάσουν και προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ χρησιμοποιώντας το πακέτο LEGO MINDSTORMS® για να επιτύχουν μια σειρά από αποστολές στο Robot Game. Μέσα από την εμπειρία, οι ομάδες θα δουλέψουν σύμφωνα με τις βασικές αξίες (Core Values), γιορτάζοντας την ανακάλυψη, την ομαδική δουλειά και τον ευγενή επαγγελματισμό (Gracious Professionalism ® ).


Χρήσιμα Links για τον διαγωνισμό

HYDRO DYNAMICS Challenge HYDRO DYNAMICS Challenge Guide HYDRO DYNAMICS Field Setup HYDRO DYNAMICS Challenge Updates Coach Handbook στα ελληνικά


 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

2017
»Δεκέμβριος

COACH SEMINAR 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

2018
»Ιανουάριος

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ FLL ΞΑΝΘΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

»Φεβρουάριος

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ FLL ΗΡΑΚΛΕΙΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

»Φεβρουάριος

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ FLL ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

»Φεβρουάριος

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ FLL ΒΟΛΟΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

»Φεβρουάριος

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ FLL ΑΘΗΝΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

»Μάρτιος

ΤΕΛΙΚΟΣ 3-4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018