
C'EST LA VIE
C3032
Γεια σας! Είμαστε οι c'est la vie η ρομποτική ομάδα του 8ου γυμνασίου Καλαμαριάς. Οι ηλικίες μας κυμαίνονται ανάμεσα στα 12 με 16. Ποια είναι όμως η ιστορία μας;; Η ομάδα μας ξεκίνησε το 2017 όταν ο διευθυντής μας που ταυτόχρονα είναι και coach μας ήρθε στο σχολείο και μας έφερε την ιδέα να δημιουργήσουμε ομάδα ρομποτικής. Τότε σχηματίστηκε μια ομάδα ρομποτικής από παιδιά 1ης 2ας και 3ης γυμνασίου και δηλώσαμε συμμετοχή στο FLL. Το όνομα της ομάδας είναι και το σύνθημα μας. Είναι εμπνευσμένο από το Δημήτρη Αντωνίου, παλιότερο μαθητή του σχολείου μας, που είναι ό ήρωας και το σύμβολο μας. Συμμετείχαμε και στις επόμενες διοργανώσεις εκτός από την περσινή λόγω Covid, άλλοτε με χαρές, άλλοτε με απογοητεύσεις. Αλλά και στα καλά και στα στραβά C’est la vie λέγαμε παιδιά! Σημαντικότερες στιγμές μας, η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η 1η θέση διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Προγράμματος European Idea Network, η 1η θέση στο πανελλήνιο στην κατηγορία Teamwork, Core Values και η 3η θέση στο παγκόσμιο του Λιβάνου στην κατηγορία Gracious Professinalism. Το γεγονός ότι πέρσι δεν συμμετείχαμε στο διαγωνισμό λόγω των συνθηκών, δεν μας έριξε το ηθικό. Ενωθήκαμε πάλι με καινούργια παιδιά που ήρθαν φέτος στο γυμνάσιο αλλά και με παιδιά που ήταν παλιά και πλέον πήγαν στο λύκειο. Η διαφορά ηλικίας μεταξύ των μελών μας, θα έλεγε κανείς ότι δεν θα δουλέψει, αλλά εμείς το πετύχαμε. Καταφέραμε να ενωθούμε και να έρθουμε κοντά σαν μια μεγάλη παρέα. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά μάθανε στους μικρότερους πράγματα χρήσιμα και για τον διαγωνισμό και εκτός διαγωνισμού όπως για τις εμπειρίες τους. Οι νεότεροι λένε και αυτοί τις απόψεις τους και τροφοδοτούν με το κέφι τους όλη την ομάδα! Έτσι φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για να περάσουμε τέλεια βάζοντας τον καλύτερο εαυτό μας. C'est la vie COME BACK!!!
Γεια σας! Είμαστε η C'est la vie, η ομάδα ρομποτικής του 8ο Γυμνασίου Καλαμαριάς. Το όνομα μας είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε όλες τις καταστάσεις. Προέρχεται από το μέντορα της ομάδας μας Δημήτρη Αντωνίου, παλιότερο μαθητή του σχολείου μας. Το C’est la vie για το Δημήτρη και για μας σημαίνει να αγωνιζόμαστε συνέχεια, όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για το συνάνθρωπο μας. Σημαίνει ότι στα καλά που θα μας τύχουν να είμαστε μετριοπαθείς και στα άσχημα να μην απογοητευόμαστε άλλα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Στην ομάδα μας συμμετέχουν παιδιά από όλες τις τάξεις, ωστόσο η συνεργασία μας είναι άριστη. Τα νεότερα μέλη μαθαίνουν από τα παλαιότερα και συγχρόνως προσφέρουν τις δικές τους ιδέες και το κέφι της ηλικίας τους. Όλοι μας συμμετέχουμε σε όλους τους τομείς. Στην ομάδα μας δεν έχουμε ταμπέλες όπως programmer ή builder. Όλα τα παιδιά παίρνουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες της ομάδας μας, ενώ ταυτοχρόνως μαθαίνουν να συνεργάζονται αφού "teamwork makes the dream work". Σε περίπτωση που κάποιος προτείνει μια ιδέα στην ομάδα αρχικά την εξηγεί σε όλα τα μέλη της ομάδας. Μετά σκεφτόμαστε λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα του οραματιστή ή κάποια μικρή βελτίωση. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε μέλος της ομάδας μας έχει βάλει το λιθαράκι του σε κάθε ιδέα που πραγματοποιείται. Επιπρόσθετα , η ενασχόληση μας με τη ρομποτική μας εφοδίασε με μια σειρά άλλων αξιών. Μας έδειξε ότι αντίπαλος μας δεν είναι άλλος από το χθεσινό εαυτό μας, μας ώθησε στην δημιουργία καινούργιων φιλικών σχέσεων βοηθώντας στην κοινωνικοποίηση μας, μας έδειξε την αξία του να οργανώνουμε τον χρόνο μας και και να τακτοποιούμε τα πράγματα μας. Το FLL μας έδειξε ότι μπορούμε να κυνηγάμε το αδύνατο και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο!!!

Προστατεύουμε την υγεία των εργατών μας!
Ποιος λέει ότι και ο απλός εργάτης δεν είναι μέρος των μεταφορών; Πολλές μεταφορές κυρίως δεμάτων γίνονται μέσω των εργατών και της φυσικής τους κατάστασης. Δεν είναι όμως λίγες φορές που ο εργάτης τραυματίζεται και μένει εκτός εργασίας. Έτσι αποφασίσαμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αρχικά ερευνήσαμε που οφείλεται το πρόβλημα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πολλές φορές ευθύνεται η στάση του εργάτη την ώρα που σηκώνει βαριά ή/και ογκώδη φορτία. Αν ο εργάτης δεν τα σηκώσει σωστά δημιουργούνται προβλήματα στη ράχη του και στην οσφυϊκή του χώρα. Η υπερβολικά συχνή επανάληψη κάποιων κινήσεων, όπως σκύψιμο (με κύρτωση της ράχης) μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς των συνδέσμων και των δίσκων λόγω των εξής παραγόντων: - αφύσικη κύρτωση της ράχης - σύνθλιψη του μπροστινού μέρους του δίσκου - τάνυση των οπίσθιων συνδέσμων και του οπίσθιου τμήματος του δίσκου - αύξηση της πίεσης που δέχεται ο δίσκος (λόγω «μόχλευσης») Γι αυτό με την βοήθεια της ρομποτικής και του EV3 της Lego φτιάξαμε ένα ρομπότ το οποίο με έναν αισθητήρα απόστασης ανεβοκατεβαίνει για να εντοπίζει διαφορετικά σημεία του σώματος (από την λεκάνη μέχρι τον κορμό) και θα βγάζει ηχητικό μήνυμα αν δει τον εργάτη στην προκειμένη περίπτωση να διαπερνά αυτήν την νοητή γραμμή που δημιουργεί ο αισθητήρας. Συγχρόνως στην οθόνη του EV3 θα καταγράφονται σημεία του σώματος που δείχνουν τη κύρτωση της ράχης. Έτσι ο εργάτης θα προειδοποιείται σε περίπτωση λανθασμένης στάσης του σώματος του και θα αποφεύγεται η καταπόνηση του, και πιθανός τραυματισμός του. Προϋπόθεση βέβαια είναι ο εργάτης που σηκώνει το φορτίο να βρίσκεται σε μια σταθερή θέση ώστε να μπορούν να καταγράφονται οι κινήσεις του. Σε αρχικό στάδιο ο μηχανισμός μας είναι φτιαγμένος σε ev3 και προγραμματισμένος στην γλώσσα του ev3. Η προοπτική είναι να χρησιμοποιηθεί ένας kinetic sensor, ό οποίος δίνει και περισσότερες δυνατότητες καταγραφής των κινήσεων.