S.T.E.A.M.

S.T.E.A.M. YOURSELF WITH FLL

Το φιλόδοξο εγχείρημα με το όνομα S.T.E.A.M. (Science,Technology, Engineering, Arts & Mathematics – S.T.E.A.M.), καταφέρνει και συνδυάζει τα πεδία αυτά σε μια λέξη, ή καλύτερα σε μια ιδέα. Σε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και να γευτούν το μέλλον της μάθησης σε όλες της τις διαστάσεις.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη περίοδο, ενήλικες εκπαιδεύονται, ώστε να γίνουν μέντορες - εκπαιδευτές, με τη σειρά τους σε παιδιά μικρότερης ηλικίας κάνοντας έρευνες σε πραγματικά προβλήματα της ζωής, όπως το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, την ανακύκλωση, την ενέργεια, και θα έχουν την πρόκληση να βρούνε μία λύση που σχεδιάζει, χτίζει και προγραμματίζει ένα ρομπότ χρησιμοποιώντας τα LEGO MINDSTORMS. Στην δεύτερη φάση οι μέντορες εκπαιδεύουν 6 ομάδες παιδιών μικρότερης ηλικίας προκειμένου εκείνα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του FIRST LEGO LEAGUE.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε Αθήνα, Βέροια, Κέρκυρα, Ξάνθη με την έμπρακτη στήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα 

Μικροί και μεγάλοι, όλοι μαζί συνεργάζονται προκειμένου να αναπτύξουν τόσο χρήσιμες επαγγελματικές δεξιότητες, όσο και αξίες ζωής που κάνουν την καινοτομία το καλύτερο μέσο για την απόκτηση της γνώσης.

ΤΟ STEAM WITH FLL ΣΤΗN ΞΑΝΘΗ

Το Xanthi Tech Lab και η eduACT συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα "S.T.E.A.M. Yourself withFLL " Εάν κάποιος προσπαθούσε να βάλει ως στόχο του το να αλλάξει προς το καλύτερο τα δεδομένα της εκπαίδευσης και της παιδείας τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρίσκονταν μπροστά σε μια μεγάλη σειρά από διάφορους τομείς. Το φιλόδοξο εγχείρημα με το όνομα Steam (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics - S.T.E.A.M.) καταφέρνει και συνδυάζει τα πεδία αυτά σε μια λέξη, ή καλύτερα σε μια ιδέα. Σε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και να γευτούν το μέλλον της μάθησης σε όλες της τις διαστάσεις. Εξερευνώντας το πολιτισμικό και τεχνολογικό γίγνεσθαι, και την καινοτομία στις πτυχές της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες μεταλαμπαδεύουν τα όσα κέρδισαν στους επόμενους, κοινωνόντας την γνώση. Ποιο είναι κέρδος; Όταν λοιπόν η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική, οι τέχνες και τα μαθηματικά γίνονται το μέσο τότε ο σκοπός και τα οφέλη δεν έχουν τέλος. Διασκέδαση, δημιουργία, κριτικές ικανότητες και νέες δεξιότητες θα είναι τα βασικά στοιχεία του προγράμματος, το οποίο υποστηρίζεται από την eduACT, την οργάνωση που διεξάγει τον διαγωνισμό FLL στην Ελλάδα. Μέσα από την σύσταση αυτή, οι αξίες του εγχειρήματος χτίζουν ταυτόχρονα και το μότο του. «Η γνώση του εαυτού μας βρίσκεται στον πυρήνα της μάθησης». Μια φράση που γίνεται πράξη, εκεί όπου οι αυριανοί καινοτόμοι θα συνδυάσουν την ομαδικότητα με την φαντασία και την κριτική σκέψη. Ένα τρίπτυχο που αποτελεί το εφαλτήριο στο κυνήγι της επιτυχίας.

steam-logo-final-1024x724
eduact_2

Επί της λειτουργίας:

  • στην πρώτη φάση, ηλικίες 17+ θα εκπαιδευτούν, ώστε να γίνουν μέντορες - εκπαιδευτές με τη σειρά τους σε παιδιά μικρότερης ηλικίας κάνοντας έρευνες σε πραγματικά προβλήματα της ζωής, όπως το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, την ανακύκλωση, την ενέργεια, και θα έχουν την πρόκληση να βρούνε μία λύση που σχεδιάζει, χτίζει και προγραμματίζει ένα ρομπότ χρησιμοποιώντας τα LΕGO Midnstorm.
  • στη δεύτερη φάση, οι μέντορες - εκπαιδευτές της προηγούμενης περιόδου θα εκπαιδεύσουν παιδιά ηλικίας 9-16 για να διαγωνιστούν στο FLL.

Μπορεί αυτό που τελικά χρειάζεται να είναι η πίστη στον εαυτό μας. Και μέσα σε έναν κόσμο που οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και την παιδεία κατακτούν έδαφος, το μέσο για την αυτογνωσία, δεν μπορεί να είναι άλλο πέρα από την δημιουργική εκπαίδευση. Η πρώτη περίοδο δράσης, για τους νέους ηλικίας 16-25, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016. Η δεύτερη περίοδο δράσης, για τους νέους ηλικίας 9-16, ξεκίνησε το Οκτώμβριο του 2016.

Το πρόγραμμα μετά τη μεγάλη ανταπόκριση συνεχίζει και για τη χρονιά 2017 - 2018

 

Δήλωση συμμετοχή στις παρακάτω φόρμες:

(ηλικίες 17+) εδώ

(ηλικίες 9-16) εδώ

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία:

 

email: steamwithfll@eduact.org

Συντονίστρια Προγράμματος : Μαίρη Κυριακίδου Γαλλιού

 

 

 

email: xanthitechlab@gmail.com 

τηλέφωνο : 6973348630

Υπεύθυνος Συντονιστής: Δημήτρης Γιαννακούδης

 

 

 

Διοργανωση:

Με την υποστηριξη:

us_mission_greece 

Με την συνεργασια:

ΤΟ STEAM WITH FLL ΣΤΗN ΑΘΗΝΑ

FIRST  LEGO LEAGUE
Ο Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας έρχεται στην Αθήνα!

Το FIRST LEGO LEAGUE έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα! Ο Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα φιλοξενηθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2017 στο Ίδρυμα Ευγενίδου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. H επιστήμη κι η τεχνολογία συνδυάζονται με τη γνώση, τη διασκέδαση και την ομαδική δουλειά! Μαθητές ηλικίας 9-16 ετών θα μας εκπλήξουν με τις φοβερές ιδέες τους σε μια μεγάλη γιορτή μάθησης.

Τα παιδιά σχηματίζουν ομάδες ρομποτικής και :  

αναζητούν, ερευνούν και διερευνούν ένα συγκεκριμένο θέμα με την ομάδα τους,

αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ,

αναπτύσσουν αξίες, όπως η άμιλλα, η ομαδικότητα και η χαρά της γνώσης και της μάθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής για τις ομάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν έως 15 Δεκεμβρίου

Το πρόγραμμα STEAM yourself with FIRST LEGO LEAGUE

Στα πλαίσια της υποστήριξης του FIRST LEGO LEAGUE, από τη Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, έξι ομάδες παιδιών θα έχουν την ευκαιρία να προπονούνται στο χώρο του UTech Lab, το χώρο που έχει δημιουργηθεί με τη Συνεργασία του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα βασίζεται στις αξίες της προσκόμισης όσο και της μεταδοτικότητας της γνώσης και χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη περίοδο, ενήλικες θα εκπαιδευτούν, ώστε να γίνουν μέντορες - εκπαιδευτές, με τη σειρά τους σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Στην δεύτερη φάση οι μέντορες θα εκπαιδεύσουν 6 ομάδες παιδιών μικρότερης ηλικίας προκειμένου εκείνα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του FIRST LEGO LEAGUE.

ΤΟ STEAM WITH FLL ΣΤΗ BEΡΟΙΑ

 

S.T.E.A.M. yourself with FLL Βέροιας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα S.T.E.A.M. yourself with FLL αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής που σχεδίασε το φιλεκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό αγαθοεργές σωματείο eduACT (Action for Education – Δράση για την Εκπαίδευση). Ο στόχος του προγράμματος είναι να εμπνεύσει παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών να προσεγγίσουν έννοιες της Φυσικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών με έναν παιγνιώδη τρόπο, βασιζόμενοι στην κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται στα μέρη και τις βασικές αξίες του Παγκόσμιου Διαγωνισμού FIRST LEGO LEAGUE που διοργανώνεται σε περισσότερες από 80 χώρες, ενώ οφείλει να σημειωθεί πως αποτελεί μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική παρέμβαση που καλλιεργεί ένα εκτενές εύρος δεξιοτήτων στους μαθητές/τριες, όπως ψηφιακές, κοινωνικές, συνεργατικές και δεξιότητες προγραμματισμού και έρευνας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα S.T.E.A.M. yourself with FLL Βέροιας, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της eduACT με τη Αμερικανική Γωνιά Βέροιας που φιλοξενείται στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και την έμπρακτη στήριξη της Αμερικανική Πρεσβείας στην Αθήνα που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Η δομή του εκπαιδευτικού προγράμματος συνίσταται σε δύο φάσεις.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση, ενήλικες εθελοντές (εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και όσοι/ες ενδιαφέρονται για τη δημιουργική μάθηση των παιδιών) θα καταρτιστούν σε θέματα ρομποτικής, προγραμματισμού και περιεχομένου, με στόχο να αποτελέσουν τους προπονητές-μέντορες των παιδιών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η επιμόρφωση των προπονητών-μεντόρων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στον χώρο της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Κατόπιν, στη δεύτερη φάση του προγράμματος, τα παιδιά που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα διαμορφώσουν ομάδες, στις οποίες θα κληθούν να εργαστούν σε διάφορες θεματικές, να συνεργαστούν μεταξύ τους και να μάθουν από κοινού, υπό τον συντονισμό των προπονητών. Η διαδικασία διαμόρφωσης ομάδων θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, ενώ το Σάββατο 04 Νοεμβρίου οι ομάδες των παιδιών θα γνωρίσουν τους προπονητές-μέντορες με τους οποίους θα εργαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η συμμετοχή των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, ενώ ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιούνται οι εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές συναντήσεις είναι η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.

S.T.E.A.M. yourself with FLL (17+ ετών) εδώ

S.T.E.A.M. yourself with FLL (9-16 ετών) εδώ

 

ΤΟ STEAM WITH FLL ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

 

S.T.E.A.M. yourself with FLL Κέρκυρας

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα S.T.E.A.M. yourself with FLL αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής που σχεδίασε το φιλεκπαιδευτικό μη κερδοσκοπικό αγαθοεργές σωματείο eduACT (Action for Education – Δράση για την Εκπαίδευση). Ο στόχος του προγράμματος είναι να εμπνεύσει παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών να προσεγγίσουν έννοιες της Φυσικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών με έναν παιγνιώδη τρόπο, βασιζόμενοι στην κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται στα μέρη και τις βασικές αξίες του Παγκόσμιου Διαγωνισμού FIRST LEGO LEAGUE που διοργανώνεται σε περισσότερες από 80 χώρες, ενώ οφείλει να σημειωθεί πως αποτελεί μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική παρέμβαση που καλλιεργεί ένα εκτενές εύρος δεξιοτήτων στους μαθητές/τριες, όπως ψηφιακές, κοινωνικές, συνεργατικές και δεξιότητες προγραμματισμού και έρευνας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα S.T.E.A.M. yourself with FLL Κέρκυρας, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της eduACT με τη Αμερικανική Γωνιά Κέρκυρας που φιλοξενείται στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας και την έμπρακτη στήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Η δομή του εκπαιδευτικού προγράμματος συνίσταται σε δύο φάσεις.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη φάση, ενήλικες εθελοντές (εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και όσοι/ες ενδιαφέρονται για τη δημιουργική μάθηση των παιδιών) θα καταρτιστούν σε θέματα ρομποτικής, προγραμματισμού και περιεχομένου, με στόχο να αποτελέσουν τους προπονητές-μέντορες των παιδιών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η επιμόρφωση των προπονητών-μεντόρων θα πραγματοποιηθεί την στον χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας.

Κατόπιν, στη δεύτερη φάση του προγράμματος, τα παιδιά που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα διαμορφώσουν ομάδες, στις οποίες θα κληθούν να εργαστούν σε διάφορες θεματικές, να συνεργαστούν μεταξύ τους και να μάθουν από κοινού, υπό τον συντονισμό των προπονητών. Η διαδικασία διαμόρφωσης ομάδων θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου και οι ομάδες των παιδιών θα γνωρίσουν τους προπονητές-μέντορες με τους οποίους θα εργαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η συμμετοχή των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, ενώ ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιούνται οι εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές συναντήσεις είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.

S.T.E.A.M. yourself with FLL (17+ ετών) εδώ

S.T.E.A.M. yourself with FLL (9-16 ετών) εδώ


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων