Parallaximag.gr: Γιατί αρέσει η Ρομποτική στα παιδιά; - FIRST LEGO LEAGUE GREECE

Parallaximag.gr: Γιατί αρέσει η Ρομποτική στα παιδιά;

Το FLL ή αλλιώς FIRST LEGO LEAGUE είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών που έρχεται στην Ελλάδα μέσω της eduACT φέρνοντας την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο σήμερα. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας στον εαυτό τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή.

robotiki (1)

Είναι λίγο δύσκολο να περιγράψει κάποιος τι είναι εκπαιδευτική ρομποτική σε κάποιον που δεν έχει ζήσει την διαδικασία από κοντά. Κάτι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο είναι πως δεν είναι ένα μόνο πράγμα. Ειδικά τα συναισθήματα ο τρόπος εργασίας και οι δεξιότητες ανοίγουν σε μια ομάδα πολλαπλά πεδία. Αν είναι όμως να προσεγγίσουμε το θέμα από κοντά τι καλύτερο από το να αφήσουμε τα παιδιά να μας πουν τα ίδια για την εμπειρία τους. Ας πάμε να γνωρίσουμε τους Connect, την μια από τις δύο ομάδες του «Φάρου του κόσμου». Μια ομάδα που συμμετέχει για 3ησυνεχή χρονιά καταφέρνοντας κάποιες διακρίσεις. Φέτος ο στόχος είναι ακόμα πιο υψηλός και τα παιδιά ελπίζουν σε μια διάκριση στην δεκάδα.

first lego league (2)

Δανάη Θεοδώρου, 15 ετών

Η Ρομποτική είναι μια παρέα. Μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν μαζί να ερευνήσουν και να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας στα πλαίσια του διαγωνισμού FLL. Όταν ακούει κάποιος τη λέξη “ρομποτική” παραξενεύεται. Αναρωτιέται τι θα μπορούσε να είναι αυτό. Συνήθως έρχονται εικόνες στο μυαλό του από ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή κάτι τέτοιο και φυσικά σκέφτεται πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό. Το ίδιο σκεφτήκαμε και εμείς όταν μάθαμε για την περιβόητη ομάδα Ρομποτικής του «Φάρου του κόσμου» που ταξίδεψε στην Αμερική έχοντας κερδίσει σε έναν διαγωνισμό. Αμέσως σκεφτήκαμε πως θα θέλαμε και εμείς να κάνουμε κάτι τέτοιο και έτσι δημιουργήθηκε η γυναικεία ομάδα Ρομποτικής του «Φάρου του κόσμου». Ήμασταν μια παρέα κοριτσιών από τον Δενδροπόταμο, που όταν πρωτοσυνάντησαν όλα τα κομματάκια Lego που έπρεπε να συναρμολογηθούν με κάποιες προϋποθέσεις, προβληματίστηκαν και δε πίστεψαν πως θα τα καταφέρουν. Στη συνέχεια όμως με την καθοδήγηση προπονητών καταλάβαμε πως δεν είναι τίποτα πάρα ένα απλό παιχνίδι που σε βάζει στην διαδικασία να σκεφτείς, να ψαχτείς και να βγεις κερδισμένος από αυτά που έμαθες, τον χρόνο που πέρασες με την ομάδα σου, τα πειράγματα, τις πλάκες και φυσικά την υπέροχη εμπειρία που αποκτάς συμμετέχοντας στον διαγωνισμό FLL. Την επόμενη χρονιά, που η ομάδα Connect συμμετείχαμε στον διαγωνισμό συμπεριλάβαμε και αγόρια στην ομάδα και έτσι η Connect έγινε μικτή, κάτι που έκανε την ομάδα να εκτοξευτεί στα ύψη έχοντας περισσότερα μυαλά, περισσότερους τρόπους σκέψεις, καλύτερο δέσιμο, ακόμα περισσότερο χαβαλέ και τρέλα. Φέτος είναι η 3η χρονιά που συμμετέχουμε στο FLL και η ομάδα μας καθοδηγείται από ένα πολύ σημαντικό άνθρωπο, τον Γιώργο Τσιτιρίδη, και βέβαια τους άλλους τρεις προπονητές μας, τον Βασίλη Τσακίρη, την Τασούλα Κουλούρη και τον Κωνσταντίνο Σαββίδη, γνωστό ως Ίνο. Τα μέλη της ομάδας μας είμαστε πραγματικά δεμένοι μεταξύ μας και μερικές φορές ξεχνάμε ότι υπάρχει λόγος που το κάνουμε όλο αυτό. Γιατί εμείς το μόνο που κάνουμε είναι συναντήσεις, συζητήσεις, πλάκες, ρομποτική. Στην ουσία κάνουμε απλά παρέα και κάνοντας παρέα, μάθαμε να βγάζουμε όμορφα πράγματα, δυνατές δουλειές και ελπίζω όλα αυτά να μπορέσουν να μας πάνε ψηλά. Αλλά ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε στον διαγωνισμό, πιστεύω πως θα έχουμε ήδη κερδίσει κάτι καλύτερο. Θα έχουμε κερδίσει την φιλία μας, την εμπειρία μας. Έχουμε γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους μέσα από όλο αυτό και ελπίζω να συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας και τις συζητήσεις μας γιατι κερδίζουμε πράγματα που κανένα έπαθλο διαγωνισμού δε θα μπορούσε να μας δώσει.

first lego league (7)

Δέσποινα Καραφυλλίδου, 14 ετών

Η ρομποτική δεν είναι μόνο ο προγραμματισμός και το χτίσιμο του ρομπότ, είναι διασκέδαση, συνεργασία. Μαθαίνεις αρκετά πράγματα από αυτό, είναι παράλληλα και ενθουσιασμός που μπαίνεις στον χώρο της τεχνολογίας και της ρομποτικής. Το βασικότερο όμως είναι η ομάδα, να υπαρχή αλληλεγγύη και όχι εγωισμός, αυτό που έχουμε εμείς δηλαδή. Μάθαμε πολλά φέτος, να ακούμε, να προσπαθούμε, να είμαστε ενωμένοι και να σεβόμαστε την γνώμη του άλλου. Είμαστε και λίγο στενοχωρημένοι που τελείωσε και φέτος αυτό το ταξίδι. Που δεν θα μαζευόμαστε όλοι μαζί για να μιλάμε, να κάνουμε ρομποτική, να σπάμε πλάκες, να πειράζουμε ο ένας τον άλλον και να χαιρόμαστε για το αποτέλεσμα. Φέτος ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε! Αλλά υπάρχει και η άλλη περίπτωση, δηλαδή να μην έχουμε καλή θέση. Αν γίνει αυτό θα στεναχωρηθούμε ελάχιστα, γιατί θα έχουμε να θυμόμαστε όλα αυτά που έχουμε περάσει μαζί με την ομάδα μας και θα περιμένουμε να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Δεν τελειώνουμε μετά τον διαγωνισμό γιατί οι Connect είναι εκτός από ομάδα και οικογένεια.

first lego league (4)

Μορφούλα Τσακίρη, 16 ετών

Η ρομποτική είναι η εκπαίδευση του μέλλοντος. Σου ανοίγει το μυαλό, μαθαίνεις προγραμματισμό δημιουργώντας το ρομπότ σου από μικροεξαρτήματα. Εγώ ήρθα σε επαφή με την ρομποτική από έναν φίλο μου που συμμετείχε σε μια ομάδα Ρομποτικής του «Φάρου του κόσμου». Φέτος μου άρεσε περισσότερο από τις 2 προηγούμενες χρονιές που συμμετείχα. Δεν ξέρω γιατί, άλλα πιστεύω ότι φέτος το όνομα Connect μας περιγράφει ακριβώς όπως είμαστε. Με τα παιδιά που έχουν μπει στην ομάδα μας φέτος, γίναμε μια οικογένεια δεμένη, ανίκητη, δυνατή, αισιόδοξη. Περνάω τέλεια κάθε φορά που βρίσκομαι με την ομάδα μου. Φέτος με το πρότζεκτ που έχουμε, πιστεύω οτι θα φτάσουμε πολύ ψηλά, και ίσως πάμε και ταξίδι το οποίο θα είναι για εμάς ένα παραπάνω κίνητρο να συνεχίσουμε και να ξεχωρίσουμε στην γειτονιά μας!

first lego league (3)

Κωνσταντίνος Tσακιτζής Μερέντας, 16 ετών

Σε επαφή με την Ρομποτική ήρθα όταν είδα ότι ο φίλος μου ο Γιώργος ασχολείται με αυτό και έτσι αποφάσισα να μπω στην ομάδα. Και τώρα απλά ζω το ονειρό μου. Για εμένα η Connect είναι έρωτας! Περνάω τέλεια από τότε που γνώρισα τα παιδιά και την ρομπτική. Φέτος εύχομαι να μην τελείωνε ποτέ όλο αυτό το ταξίδι.

robotiki (4)robotiki (3)

Γιώργος Μακρής, 15 ετών

Η ρομποτική για μένα είναι το άλλο μισό, είναι το χόμπι μου, η ψυχαγωγία μου, η χαλάρωση μου, η διασκέδαση μου. Κοντά στην ρομποτική ήρθα από τον «Φάρο του κόσμου» και τον Πατέρα Αθηναγόρα. Ήμουν αρχικά στην πρώτη ομάδα, στους Fargobots. Είχα ακούσει πως είχαν πάει Αμερική και ενθουσιάστηκα, μετά από εκεί πήγαινα καθημερινά στις προπονήσεις που έκαναν. Λίγο αργότερα μπήκα στην ομάδα Connect. Η Connect για μένα είναι σαν την δεύτερη οικογένεια μου, με την ομάδα μου περνάμε της περισσότερες ώρες μαζί. Περνάμε πολύ ωραία, διασκεδάζουμε, γελάμε, κάποιες φορές υπάρχουν και μαλώματα, αλλά είμαστε πάλι μαζί ενωμένοι σαν μία γροθιά. Είμαστε πολύ αγαπημένοι μεταξύ μας, έχουμε ομαδικότητα, σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον. Φέτος πιστεύω πως θα διακριθούμε σε μία αξιότιμη θέση. Θέλω να πάμε πολύ ένα ταξίδι, πιστεύω πως και η υπόλοιπη ομάδα αυτό θα θέλει.

first lego league (6)

Κατερίνα Παυλίδου, 16 ετών

Η ρομποτική για μένα είναι η δεύτερη οικογένεια μου, εκεί περνάω την περισσότερη ώρα. Η Connect είναι ο έρωτας της ζωής μου, είμαστε πολύ ενωμένοι. Περνάω υπέροχα, γελάω, διασκεδάζω, τρελαίνομαι. Φέτος θέλω πάρα πολύ να έχουμε μια καλή κατάταξη και να πάμε στους τελικούς στην Καλιφόρνια.

first lego league (5)

Τα παιδιά σας περιμένουν όλους στον τελικό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί 11 και 12 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα για το FIRST LEGO LEAGUE: http://firstlegoleague.gr

πηγή: http://parallaximag.gr/thessaloniki/ta-pedia-exigoun-ti-ine-ekpedeftiki-rompotiki-ke-giati-tous-aresi-toso-poli

 

No Comments Yet.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων